A tárlat helyi vonatkozású informatikai relikviákkal kibővülve ad képet a számítógépes játékok divatjáról és a kultúrára tett hatásáról.

A számítógépes játékok nemzedékformáló kultuszát mutatja be a Nagyatádi Művelődési Központ és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új időszaki kiállítása. A tárlat a videojátékok sajátos atmoszféráját idézi meg és a mai vizuális kultúrára gyakorolt befolyását is vizsgálja, hogyan hatottak a játékok vizuális effektjei a fiatal iparművészek szemléletére. A tárlat áttekinti a számítógépes játékok történetét, bemutatja a játékok hőskorának világhírű képviselőit, és válogatást ad a számítógépes játékok ihlette divatcikkekből.

A számítástechnika történetében kiemelkedő jelentőségű személyi számítógépek, konzolok, perifériák és kazetták is láthatóak. Ritkán hozzáférhető érdekesség például a Kovács Mihály piarista szerzetes és gimnazista diákja, Woynarovich Ferenc által tervezett Mikromat építőkészlet. E tárgy már a 60-as évek végén elhozta a kibernetikai játék élményét az otthonokba. A kiállításon láthatjuk a világ egyik első otthoni számítógépét, a Commodore PET-et. A látogatók a Nintendo néhány legendás játékát ki is próbálhatják.

commodore pet számítógép


A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításának 2012-ben a nagyatádi Városi Múzeum ad helyet. Nagyatádon a kiállítás Somogy megye első informatikatanárának, Knapp Ottónak a relikviáival, egyebek mellett az Ady Endre Gimnáziumban használt számítástechnikai eszközökkel egészül ki. A kiállítást a rendezők a minden újdonságra nyitott, kiváló Knapp Tanár Úr emlékének ajánlják - írja az sg.hu.

A gyűjtés és kutatás a MaDok-program keretében történt. A kiállítást rendezte: Képes Gábor eredeti kiállítása alapján: Hauptman Gyöngyi és Képes Gábor.

A kiállítás 2012. április 3-tól 2012. június 23-ig látogatható.

Címkék: videójáték, relikviák, számítógép, Nagyatád, kiállítás, kultúra