A Jogi beszélgetések nevet viselő, 20. alkalommal megrendezett, a magyar jogalkotásról és az közigazgatási változásokról szóló kaposvári tanácskozáson a Kúria elnöke, Darák Péter elmondta: a törvények, a jogszabályok nem képesek arra, hogy minden egyes esetre leképezve konkrétan mondják meg azt, mi az irányadó jog.

Hozzátette: "Ez a bírák feladata volt, és mindig is a bírák feladata lesz. E tekintetben nem találkozik a bírói szervezet és a bírák olyan jogalkotói akarattal, amely a bírótól ezt az alakítási szabadságot elvenné".

Itt volt az Országos Bírói Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész és az Országos Ügyvédi Kamara elnöke is. Ritka alkalom, hogy mindhárman egyszerre, egy helyen jelenjenek meg.
- Kaposvár az egyetlen olyan város, amely legalább egy évben egyszer a közjogi méltóságokat, jogászprofesszorokat, jogtudókat és alkalmazókat elhozza egy helyre - Szita Károly Kaposvár polgármestere.


A legfontosabb téma az igazságszolgáltatást érintő változások voltak. Ezért is adták a Változások címet a napnak. A Legfelsőbb Bíróságot például már kúriának nevezik. Ennek elnöke szerint feladatuk, hogy példát mutassanak a színvonalas ítélkezésben és elismerjék kollégáik munkáját.
- Támogatni kell a jó bírókat, el kell ismerni a jó munkájukat, lehetőséget kell adni, hogy tudásukat megfelelően fejlesszék. A karrier lehetőségeket ki kell nyitni a jó bírók előtt - mondja a Kúria elnöke, Darák Péter.


A legnagyobb nemzetközi visszhangot az igazságszolgáltatás átalakítása váltotta ki. A Velencei Bizottság 16 pontban fogalmazta meg fő kifogásait. Szerintük a bírósági reform ellentmond az európai normáknak.


- Bővíteni fogják a tervek szerint az Országos Bírói Tanács jogkörét, ezek közül a legtöbbet, bár nyilván a vélemény nyilvánítás nem  feltétlenül az én dolgom a tetszés szintjén hanem, hogy ezek jogilag mennyire megalapozottak, de üdvözlendőek - mondja az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde.


A közigazgatás is változásokon megy át. Járásokba sorolják a településeket, de hogy pontosan melyiket hova, arról még nincs végleges döntés.


- Az alapvető szociális ellátásokat meg kell hagyni, meg kell hagyni azokat a hatósági ügyeket, amelyek a mindennapokban előkerülhetnek. Anyakönyvi ügyekre gondolok például és meg lehet például azokat a feladatokat is helyben teremteni - nyilván itt a település nagyság válogatja - de bizonyos helyi közszolgáltatásokat biztosítani kell - a PTE közigazgatási jogi tanszékvezetője, Fábián András.


A tervek szerint országosan 173, Somogyban 8 járást terveznek kialakítani. Működésük január elsején indulna.

Címkék: Darák péter, beszélgetések, jogi, kúria, kaposvár, kultúra