Minden bizonnyal gyűröttre olvasták már a családi legendáriumot Eötvösék, hiszen ami abban áll, szikrázóan csillogó mesének is beillő igaz fényű valóság: a 19. század végén cseh vándorcirkusz érkezett hazánkba. A nézőtéren ülő nemes ifjú elámult a műlovarnő szépsége láttán. Johanna és Ferencz egymásba szerettek, titokban összeházasodtak, majd Ferencz a társulattal tartott. Utódaik négy generáció óta elkötelezettek a manézs iránt. Bár a párnak csak egy gyermeke született, unokából 12-nek örülhettek. A leghíresebb közülük Eötvös Gábor világhírű zenebohóc, Jászai-díjas Érdemes művész, aki a szállóigévé vált Van mááásik című produkciójával szórakoztatta több generáció gyerekeit. Fia, ifjabb Eötvös Gábor szintén Jászai-díjas zenebohóc. Gyermekei alapították újra a Eötvös Cirkuszt. Az Eötvös család tagjai bejárták a földet, megtelepedtek számos országban sikert és elismerést szereztek mindenütt. Az Eötvös cirkusz alapításának 90. évfordulója alkalmából az Eötvös Cirkuszt újraalapították. Az ifjabbik generáció vezetése alatt és az idősebbek tanácsainak köszönhetően olyan műsort hoztak létre, mely ötvözi a hagyományos cirkuszt a modern fantáziadús koreográfiákkal.

Kulissztatikokról kérdeztük a Cirkusz társigazgatóját, Eötvös Susyt.

- Hányadik generációt neveli ki az Eötvös cirkusz?
- Mi vagyunk a hetedik generáció az Eötvös család cirkuszi világában.

- Ez jónak mondható akár nemzetközi viszonylatban is?
- Igen, jónak számít. Külföldön is 8-9 generációról tudunk.


- A gyerekek ezek szerint már beleszületnek a cirkusz világába.
- Igen. Egész kiskortól jönnek velünk, járják az országot, a világot. A vérükve ivódik a cirkusz világa, mire felnőnek, hiába szeretnénk, hogy más pályát válasszanak, már késő.


- Ilyenkor a nevelőnőt is viszik magukkal?

- Ekkor luxust nem engedhetünk meg magunknak. Az anyukák, nagymamák, vagy a kollégák vigyáznak a gyerekekre, amíg mi a porondon vagyunk.


- Mikor kezdik a gyerekekkel a gyakorlást?
- 4-5 éves korban. Amit először megtanulnak az a kézenállás, fekvőtámasz. Játékosan próbáljuk a mindennapokba beilleszteni a gyakorlatokat. Ahogy növögetnek, kiderül, kinek mihez van tehetsége. Próbáljuk afelé terelgetni. Ha mi nem értünk ahhoz a területhez, akkor tanárt hívunk.


- Mi a titka az Eötvös cirkusznak? A folyamatos megújulás?

- A legfontosabb a közönség szeretete. Az ő szeretetük életet minket. Ezért fontos, hogy minősítsék azt amit csinálunk. Évről-évre új produkciókkal rukkolunk elő. Színvonalas előadásokra törekszünk. Tavaly indiánok köré épült aműsor, most a keleti hangulatot varázsoljuk ide.


- Gyakran mennek külföldre?
- Volt, hogy évekig kint voltunk. Most turnézunk Magyarországon is. Csak télen megyünk más országba.


- Az előd, a Jászai Mari-díjas Eötvös Eötvös Gábor, világhírű zenebohóc kétszáz éves artista dinasztia tagja volt. Stílszerűen lakókocsiban született. Mennyire példa ő a család előtt?
- A dédpapa nagyon magasra tette nekünk a mércét. Nehéz felülmúlni. Az ő elkötelezettsége, tanácsai lebegnek mindig a szemünk előtt. Például, hogy soha ne felejtsük el a magyar közönséget. A gyerekeknek pedig igyekszünk átadni azt a kitartást, azt a szakmai szeretetet, amit tőle kaptunk.

 



Francia-, Török- és Olaszország meghódítása után ismét Magyarországon turnézik a világhírű Eötvös Cirkusz, mely idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját. E jeles jubileum alkalmából különleges előadással készültek a nemzetközileg ismert és elismert cirkuszdinasztia tagjai és társulatuk fellépői. Circus Fantastico című gálaműsorukat Kaposváron március 22-től láthatja a közönség.

Kattintson ide, nézze meg a különleges programot, és nyerjen páros belépőt a premier előadásra!




Címkék: cirkusz, Eötvös, Kaposváron, előadás, kultúra