Rippl Rónai egyik leghíresebb korszaka a harsány életörömöt sugárzó nagyon dekoratív “kukoricás stílus”a Róma-villához kötõdik. A festőóriás itt dolgozott a Róma hegyen.

Kaposvár polgármestere és a megyei önkormányzat elnöke tavaly decemberben együtt jelentették be, hogy a Rippl Rónai villa a megyei vagyon átadása után a kaposváriakhoz kerülhet. Ehhez azonban a villa felújításához szükséges 55 millió forint önrészt meg kell kapnia a városnak.

- Naszvadi államtitkár úr határozott ígéretet tett arra, hogy a jövő héten megjelenő szabályozást követően ezt a város meg fogja kapni, minden akadály elhárul, hogy a város tulajdonába kerüljön a Rippl Rónai villa és kertje, amely több mint 237 milliós beruházási program - mondta a város polgármestere, Szita Károly.

Az 1868-ban épült villát már elkezdték felújítani. Rippl Rónai itt érezte magát igazán itthon. A festőóriás csaknem 20 évet töltött itt.

- Miután járt külföldön, szép sikereket ért el Párizsban, mégis hazajött, Kaposvárhoz kötődnek a leginkább életvidám és legnagyobb harmóniát sugárzó képei. Kaposvár ezer szállal kötődik a művészhez - mondta Kaposvár Város Önkormányzatának kulturális referensem Jágerné Katona Zsuzsanna.

A Róma hegyen most olyan kiállítótér is készül, amely alkalmas lesz zenei és irodalmi estek rendezésére is. Az egy holdas park és a sétányok is megújulnak.

A tervek szerint augusztusra készül el a Rippl Rónai villa teljes felújítása. Korszerű, modern, akadálymentes föld alá süllyesztett emlékközpont várja majd itt a látogatókat.

Címkék: ritkaság, villa, Rippl-Rónai, helyi, kultúra, Kaposvár