Nézze meg a videót!

 

 

Három Rippl-Rónai-, egy Kunffy- és két Martyn Ferenc-festményt hagyott örökül egy nemrégiben elhunyt idős személy, aki nevét és kilétét nem kívánta a nyilvánosság elé tárni. Annyit tudni róla, hogy évtizedek óta magányosan és kiszolgáltatottan élt, életvitelét tekintve pedig semmiképpen nem gazdag emberről van szó. Döntése előtt meggyőződött róla, hogy méltó, biztonságos és elképzelésének megfelelő múzeumba kerül-e majd a család közel száz éve Rippl-Rónai Józseftől kapott, féltett kincse, amely sok viszontagságot, háborút is átvészelt már. A tulajdonos végakarata az volt, hogy halála után biztosított legyen a képek állandó kiállítása. Jó hírét vette a kaposvári múzeumnak, a Rippl-Rónai József művészete ügyében folytatott gyűjtési, kutatási és kiállítási munkának és a nemzetközi rangnak. A múzeum sikerének, megjutalmazásának fogható fel a nemes gesztus. A szép hagyaték nem váratlanul, hanem előzetes egyeztetések után érkezett Kaposvárra. Az adományozóval már évek óta személyes kapcsolatot ápolt Horváth János Milán, aki idõőközben felkutatta a képek művészettörténeti hátterét.

rippl kép női profil


A Gitározó nő című kép a legkevésbé ismert festői szakaszba vezet, a korai, Müncheni Akadémián és a Munkácsynál eltöltött évekbe. A fiatalkori festmény eredetileg egy nagy kép részlete volt. A kisméretű változat szerepelt az Agórában, a múlt évi 150. jubileumi kiállításon Külvárosi szoba belseje Párizsban címmel. A téma egy kisgyermekével számkivetetten vándorló zenész lány bánatos éneke, a vihar idejére befogadó külvárosi család lakásában. A nagy festmény a Munkácsy-pályázatra készült 1890-ben. A képen szereplõ, Rippl-Rónai József egyetlen vér szerinti gyermekét Feigl Amelie-nek hívták és Udinében lett boldog családanya. A festmény nincsen szignálva, s még kiforratlan a stílusa, ezért 1950-ben Kunffy Lajos írt eredetiséget igazoló tanúsítvány hozzá, amit a korábbi tulajdonos a kép hátoldalára ragasztott. A 120 éves képet restaurálni kell.

A további ajándékok a Női profil és a Piros sapkás Babi tüneményes finomsággal festett pasztellképek. Rippl-Rónai egykori háziorvosának feleségét és bájos kislányát ábrázolják. Mindegyik kép remekműnek számít az 1903-as évbõl.

Ismeretes, hogy Rippl-Rónai József 1902-ben tért vissza szülõvárosába tizenhárom év párizsi tartózkodás után. A Fő utca 58. szám alatt vett házat, s nagy igyekezettel festette a kaposvári karaktereket. A két portréban még a francia művészet világos, derűs könnyedsége érvényesül.

Kunffy Lajostól a Somogytúr hó alatt című kép, Martyn Ferenctől két, 1920 körüli Róma-hegyi táj került most a múzeum tulajdonába. Martyn stílusát a két pasztellben még a mester, Rippl-Rónai határozza meg.

A Rippl-Rónai Múzeumot a művész öccse, Rippl-Rónai Ödön ezer darabos ingyenes kép-gyűjteményi ajándékkal alapozta meg 1921-ben. A Somogy Megyei Múzeum történetében rendszeresen akadtak ajándékozások, hagyatékok. A ritka esetek közé tartozik egy-egy Rippl-Rónai-kép adományozása. Az eddig kapott Rippl-Rónai-művek miatt külön hálával tartozunk dr. Martyn Róbertnek és feleségének, Giay Lászlónak és feleségének, Kartschmaroff Lórándnénak, Bernáth Máriának és számos ismeretlen személynek.
A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának tett legújabb adomány arra hívja fel a művészeket és a múzeumok támogatóit, hogy éljenek a jószívű adományozás lehetőségével. A jelen és az utókor büszke lesz rájuk.

Címkék: festmények, Rippl-Rónai képek, Somogy Megyei Múzeum, ajándék, kiállítás, kultúra