A kommunizmus áldozataira emlékeztek a diákok. 2000 óta minden év február 25-én emlékeznek a diktatúra borzalmaira. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A fiatalok fontosnak tartják, hogy ők is pontosan ismerjék ezt a korszakot.

- Bele tudok gondolni, de elképzelni nagyon nehéz, mert sokakat elhurcoltak, különböző koncepciós pereket és azt a félelemet ami akkoriban lehetett nehéz elképzeni, de tudnunk kell róla - mondta Dékány Adrienn.

- Nagyon szomrú az egész, de tudniuk kell a mai embereknek, fiataloknak, hogy ilyen is volt - mondta Vida Zoltán.

A kommunizmus alatt a Szovjetunió munkatáboraiba 700 ezer magyart hurcoltak el. Ma már csak 50-60-an élnek azok közül, akik haza is térhettek. Rózsás János az egyikük.

Már csak nagyon kevesen vannak, akik tanúskodhatnak, akik hiteles tanúi a múltnak.
Őt tíz év kényszermunkára ítélték és örök száműzetésre. 9 év után azonban hazatérhetett. Azt mondta: az volt a legszörnyűbb, hogy nem tudott semmit a családjáról és róla sem tudták, hogy él- e még.

- A hideget a fázást, az éhezést azt tudja az ember, az valahogy háttérbe szorul az embernél, de az hogy soha nem tudhattam és csakk akkor tudtam, hogy mire jövök haza, csak akkor mikor átléptem a szülői ház küszöbét. Ez a legfájdalmasabb dolog - mondta a Gulág egykori rabja, író, Rózsás János.

Rózsás János fontosnak tartja, hogy a nagyszülők és szülők meséljenek gyermekeiknek erről a korszakról, mert így hitelesebb képet kaphatnak a történelemről.

Címkék: áldozatok, kommunizmus, Klebelsberg Kollégium, diákok, megemlékezés, kultúra