A hárommilliárd forint értékű komplex fejlesztés keretében több mint 15 ezer négyzetméter épületet építettek, újítottak fel, valamint 7.000 felhasználó részére új informatikai infrastruktúra készült el. 710 millió Ft értékben korszerű laboratóriumi műszereket, eszközöket helyeztek üzembe.

A Kaposvári Egyetem a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 1.3.1-es intézkedése keretében pályázott az intézmény stratégiáját megalapozó fejlesztésekhez szükséges források megszerzése érdekében. A két körös pályáztatási eljárást követően 2009. június 9-én került sor a támogatási szerződés aláírására. A programban több mint 3 milliárd forint értékben a Kaposvári Egyetem történetének legnagyobb értékű, közvetlenül szakmai célokat szolgáló fejlesztései valósultak meg.
A fejlesztési program keretében a Kaposvári Egyetem agrár- és élelmiszer-tudományi kutatási-, fejlesztési-, innovációs- és oktatási tevékenységeinek összefogására Agrár- és Élelmiszertudományi Tudásközpontot alakítottak ki.

Létrehozták laborhálózatukat, ahol talajvizsgálatokat, takarmányanalitikai és élelmiszeranalitikai vizsgálatokat, termékminősítést célzó, valamint takarmány- és élelmiszerbiztonsági vizsgálatokat végeznek. Rendelkeznek továbbá molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratóriumokkal. Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató Központjukban a sertés vertikum részére tartási és takarmányozási technológiák tesztelését, fejlesztését végzik. Marketing Laboratóriumuk a termékfejlesztéshez a termékpálya- menedzsment területén végez kutatásokat, illetve nyújt szolgáltatásokat. Jól illeszkedik a hálózatba a vadgazdálkodás kutatási bázisát megerősítő fejlesztésük, mely egyúttal oktatási lehetőségeiket is szélesíti.

Fő célkitűzés, hogy az így létrehozott eszközállomány segítségével „szántóföldtől az asztalig” termékpálya modellhez kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket  végezzenek, egyúttal képesek legyenek kiszolgálni a mezőgazdasági termelés, az élelmiszeripar igényeit. Fontosnak tartják továbbá, hogy hallgatóik gyakorlati képzésükön a legkorszerűbb eszközökön, előremutató technológiákat ismerhessenek meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.irányába. Bővült az oktatást, kutatást, az intézmény-irányítást támogató IT eszközpark, a teljes Campus területén vezeték nélküli hálózatot építettek ki. A szolgáltatást támogató fejlesztés keretében megvalósult továbbá a nemzetközi hírű Pannon Lovasakadémia rekonstrukciója is.

Címkék: szolgáltató és kutató, projekt, modern, Kaposvári Egyetem, pályázat, kultúra