Lakatos Sándor eredendően öttagú bandája bármikor, bárhová elmegy, a siófoki zenészekből álló cigányzenekar ugyanis mostanság fellépés híján tengődik. A prímás nem titkolja: végső elkeseredésében ötlötte ki a különös hirdetési szöveget.

– Sokan kérdezték: nem ciki, hogy így hirdetjük magunkat – mondja Lakatos Sándor. – Anno nem gondoltam rá, hogy valaha is erre kényszerülök, de be kellett látnom, ma már így működik a világ. Így legalább néha ránk talál valaki, s akad egy-egy fellépésünk. Hirdettem én korábban is, de a hétköznapi szövegekre nemigen akadt vevő, erre viszont máris van. Egy fonyódi étterem meg is keresett, s úgy látszik, munka lesz belőle.

A munka pedig ebben a szakmában kincs, állítja Szirmai László, az Országos Szórakoztatózenei Központ elnöke.

– Ahhoz képest, hogy a cigányzene „aranykorában” ötezer embernek adott állandó munkát, s 1700-1800 banda húzta esténként az országban, manapság csak hírmondó van belőlük. Budapesten maximum négy-öt helyen, főleg hétvégenként muzsikálhatnak, de országosan sem tudok olyan helyet, ahol napi munkát ad a zenélés. A cigányzene épp olyan hungarikum, mint a pálinka és a pörkölt, a turisták igénylik, de hiába – mondja az elnök.

Pedig nem akárkik a művészei ennek kis hazánkban. A siófoki Lakatos Sándor Zeneművészeti Főiskolát végzett prímás, tanult és játszott a Rajkóban, gyakran vendégszerepel a 100 tagú cigányzenekarban és tizenkét esztendeje alakította meg a bandáját. Eleinte rengeteg meghívást kaptak, ám az elmúlt években egyre kevesebb van belőlük. Nem csoda. A nemzetközi hírű Rajkó Művészegyüttes az elmaradt állami támogatás híján hatvan év után bedobhatja a törülközőt, s a külföldiek által egyik legkedveltebbnek számító hazai étteremből, a budapesti Mátyás Pincéből is elküldték – költséghatékonyságra hivatkozva – a vendégeket közel négy évtizede szórakoztató ifjabb Déki Lakatos Sándort és együttesét.

Forrás: romnet.hu

Címkék: romnet, cigány, zenekar, eladó, somogyi, kultúra