A kitüntető címre a Rendőrtábornokok Egyesülete terjesztette fel Kassai Lajost, mert látogatásuk alkalmával, 2011. október 8-án a Kassai völgyben személyesen is meggyőződhettek  alovasíjász mérhetetlen elkötelezettségéről, lelkesedéséről és az ősmagyar kultúra iránti szeretetéről.

A lovagi címet olyan emberek kaphatják, akik sokat tesznek a magyar kultúra ápolásáért, ingyenesen végzett lovagias tetteikkel is hozzájárulnak egy-egy kulturális terület megőrzéséhez, újjáélesztéséhez, ápolásához.

Az egyesület közgyűlése határozatban is elismerte Kassai Lajos több, mint negyed százados önzetlen kultúramentő misszióját, mindazt a tevékenységet, amit a kulturális életben egyedülálló módon tett, egész életét ennek rendelve alá. Indoklásuk szerint a lovasíjász megcselekedte a X. századi őseredeti magyar lovasíjászat újjáélesztését, továbbfejlesztését és átmentését a magyar kultúrából, hagyományőrzésből az egyetemes emberi kultúrába.

A Rendőrtábornokok Egyesülete szeretné, ha a lovagi cím sarkallná őt további hazai és nemzetközi eredményekre, és hogy a Kassai-féle lovasíjászat még ez évben a magyar szellemi kulturális örökségünk jegyzékére is felkerülhessen.

Lovagias tettek:

A modernkori lovasíjászat megteremtője. Modern anyagok és technológiák alkalmazásával újraépítette honfoglaló őseink íját, majd 15 év alatt kidolgozta egy ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét és edzésmódszereit. Kezdetben Magyarországon, majd egész Európában, később Amerikában és Kanadában tartott sikeres bemutatókat, edzőtáborokat. Lovasíjász pályafutása során eddig nem akadt legyőzőre, öt Guinness világrekord felállítása fűződik a nevéhez. A világon egyedülállóan képes volt 24 órán keresztül megállás nélkül váltott lovakon lovasíjászni. A nagysikerű „Lovasíjászat” című könyv szerzője, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének tulajdonosa. Kitartó munkájának köszönhetően a Testnevelési Egyetem elfogadta az általa kidolgozott gyakorlati képzést, így 2011-től a lovasíjászat bekerült az egyetemi oktatásba.
„Kulturális örökség ápolásáért”

Címkék: Lajso, lovagja, magyar kultúra, Kassai, kitüntetés