A 8 és 6 osztályos gimnáziumba jelentkezők pénteken 14 órától vizsgázhatnak, a 9. évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők pedig szombaton 10 órától felvételizhetnek a kívánt intézménybe.

A 9. évfolyamra jelentkező diákoknak és a 6 és 8 osztályos gimnáziumokba jelentkezőknek magyar és matematika tantárgyakból kell különböző feladatlapokat kitölteni.

A vizsgákat a magyar nyelvi és matematikai kompetenciákat mérő központilag kiadott, egységes követelményeket tartalmazó feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint szervezik meg.

A tesztekkel elsősorban azokat a készségeket és képességeket mérik az intézmények, amelyek nélkülözhetetlenek az eredményes továbbtanuláshoz. Egy-egy feladatlap kitöltésére 45 perc áll majd rendelkezésre, melyek között legalább 15 perc szünetet tartanak.

Minden tanuló csak egyszer vehet részt az írásbeli felvételin. Javításra nincs lehetőség. Pótfelvételin csak azok a diákok vehetnek részt, akik alapos ok miatt nem tudták megírni a teszteket a meghatározott napokon. A pótló vizsgát január 26-án 14 órától tartják meg az intézmények.

A feladatlapokra vonatkozóan tájékoztató található a www.oh.gov.hu honlapon a Közoktatás/Középfokú beiskolázás/Aktuális beiskolázási időszak (2011/2012. tanév) menüpontban.

A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt - diákigazolványt vagy személyi igazolványt - kell magukkal vinniük. A központi írásbeli vizsga során - körzőn és vonalzón kívül - semmiféle segédeszköz (például számológép) nem használható. A felvételi feladatlapokat tollal kell kitölteni.

A központi írásbeli vizsga kiértékelt feladatlapjait a vizsgázó és szülője az igazgató által meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti. Ehhez az írásbelit követő nyolc napon belül - egy munkanapot (nyolc órát) kell biztosítania az iskolának. A megtekintéskor az iskola a feladatlapokról a vizsgázó vagy szülője kérésére és költségére másolatot készít. A megtekintéskor lehetséges az elektronikus másolat készítése is például digitális fényképezőgéppel.

felvételi, középiskola


A vizsgázó és szülője a hivatalos javítókulcstól eltérő értékelés esetén az értékelésre írásban észrevételt tehet, amelyet a megtekintést követő első munkanap végéig - 16 óráig - adhat le az iskolában. A fentiekről a vizsgázókat az írásbeli vizsgák megkezdése előtt a vizsgát szervező iskolának tájékoztatnia kell. A jogszabály arra nem ad lehetőséget, hogy a tanuló által megoldott, a középfokú iskola által értékelt feladatlapot vagy annak fénymásolatát másik középfokú iskola bekérje és felülvizsgálja, újraértékelje. Az egyes iskolák felvételi vizsgáján belül azonban az írásbeli vizsgán elért pontszám eltérő súllyal szerepelhet.

A központi írásbeli eredményéről a vizsgát szervező középfokú iskola február 9-éig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat, azzal, hogy a vizsga részletes eredményeit tartalmazó, az iskola bélyegzőjével és az igazgató vagy az általa kijelölt személy aláírásával hitelesített értékelőlapot minden tanulónak átadja.

Ide kattintva tekintse meg pályaválasztási körképünket!

Címkék: szakközép, továbbtanulás, gimnázium, kultúra, helyi, iskola