Az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola azoknak a tanulóknak a jelentkezését várja, akik az általános műveltség megszerzése mellett érdeklődnek a korszerű műszaki és számítástechnikai, vagy a honvédelmi, illetve rendészeti ismeretek iránt ismeretek iránt.

Az iskola igazgatója, Horváth Miklós elmondta: "Az Eötvös Műszaki Szakközépiskola a klasszkius gépésznek a jogutódja. Nagyon jól korszerűen felszerelt, hiszen a TISZK-nek a telephelye is iskolánkban van. Ez a TISZK bázisiskolája. Képzéseink nagyon sokrétűek, igyekeznek igazodni a gazdaság elvárásaihoz."

A legkorszerűbb eszközökkel oktatnak. Az országban nagyon kevés iskola rendelkezik olyan korszerű technikai bázissal, mint ez az intézmény. Szakmailag felkészült oktatók, és legmodernebb informatikai háttér biztosítja azt, hogy a diákok a méréseket, a gyakorlatokat minél jobban elvégezhessék. Külföldi tanulmányutakon is részt vehetnek.

"Bobpartban voltam, Németországban, volt részem termelési gyakorlatot végezni. Ott korszerű gépekkel dolgoztunk, ezt a későbbi tanulmányaimban és a munkámban tudom majd kamatoztatni" - mondta Márkus István.

A klasszikus szakmunkás képzésben az alternatív szakképzést javasolják a tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy tanulmányi és szakmunkásösztöndíjat kapnak. Hiányszakma elsajátításával a későbbiekben nagyobb az esély az elhelyezkedésre.

"A hegesztés szakképesítés, négy éves szak, és ösztöndíj jár mellé, mivel hiányszakmaként van nyilvántartva. Illetve lehetőség van a négy alaphegesztés megismerésére" - tájékoztatott Légrádi Gábor.

A gépész osztály német nyelvi előkészítővel működnek. Ez a piac ugyanis osztrák és német kapcsolatokkal rendelkezik. Az informatikai szakmacsoport pedig már angol nyelvi előkészítő osztállyal indul.

Földesi Dávid elmondta: "Emelt szintű informatikát tanulok, hiszen egyetemre akarok menni. A most beiratkozóknak sok előnye van, mivel az angol nyelvvizsgát letehetik már itt az iskolában is."

A közlekedési szakmacsoportban autószerelők, autóvillamossági szerelők, karosszérialakatosok, járműfényezők kaphatnak szakmát. Gyakorlatokat az iskolán kívül is végeznek a tanulók, általában tanulószerződéses formában.

A Zsille Kft. tulajdonosa, Zsille Péter elmondta: "a gépipari technikumban 63-67 között folytattam a tanulmányaimat. Az ott szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatok és tudás alapján váltottam ki a 80-as években a vállalkozói igazolványomat, és azóta jutottunk el eddig a szintig. Jelen pillanatban is 10-15 fő folytatja gyakorlati idejét a cégünknél, a célunk az, hogy a gyakorlati ideje alatt minél nagyobb tapasztalatot szerezzenek a szakmában és az iskola elvégzése után rögtön piacképes munkaerővé váljanak."

Ezen kívül több vállalkozásnál, így a Videoton Holding Zrt. kaposvári üzemében is szívesen látják a tanulókat. "Az Eötvös Loránd Szakközépiskolával a kapcsolatunk nagyon jó, évtizedekre nyúlik vissza, sok kollega ott végzett, nagyon jól megállják a helyüket, most is több, mint 20 tanulónk van, aki az iskolai gyakorlatot itt nálunk végzi" - mondta a vállalat kaposvári igazgatója, Gerbner András.

Az elektrotechnika az egyik legfontosabb területe a kínálatnak. Ennek a szakmának az értéke jelentősen emelkedni fog a jövőben.

"Különböző szakmai vizsgákat lehet tenni az iskolán belül, mind informatika mind a gépgyártástechnológus szakon belül. Ezek mellett a sportot is támogatja az iskola, mint legyen az futball, vagy akár a vizilabda. Én a kaposvári vizilabda klubban sportolok, oszlopos tagja vagyok a keretnek, és az iskola ebben támogat" - mondta Mogyorósi Péter.

A tanulmányi lehetőségek mellett ugyanis széleskörű, sportolással kapcsolatos igényt is kielégít az intézmény. Irodalmi kávéházat és könyvtárat is működtetnek.

Az iskolának komoly feladata a felsőoktatásban a műszaki utánpótlás biztosítása. A tanulók 30%-a egyetemen, főiskolán tanul tovább.
A sikeres közbiztonsági oktatáson belül idén is elindítják a rendőrképzést. Az országban először pedig honvédelmi képzést is indítanak. Itt katonai alapismereteket oktatnak majd.

Az intézményt már eddig is számos kitüntetéssel jutalmazták. Ezek közül a legjelentősebbek a Cisco Akadémia cím, az Európai Minőségi díj, a kamara elismerő oklevele, a Dél-dunántúli Minőségi díj, a Szakképzési Nívódíj, valamint a Kiváló Érettségiztető Vizsgahely.

Nézze meg videónkat:

Címkék: szakközép, gimnázium, pályaválasztás, 2012, iskola, kultúra