A Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A Dél-dunántúli élelmiszeripari szakemberképzés megbecsült bázisintézménye. A végzős tanulók számára számára a régió tej- és húsipara, cukoripara, a sütőüzemek és cukrászatok kínálnak elhelyezkedési lehetőségeket. Az érettségi birtokában felsőoktatási intézményekbe jelentkezhetnek vagy technikusi képesítést szerezhetnek. A diákok szívesen kísérleteznek.

Az iskolában szakmunkás bizonyítványt, a szakközépiskolai osztályokban érettségi továbbá technikusi oklevelet szerezhetnek a tanulók. Az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzése után lehetőségük van a diákoknak a 9-10. osztály elvégzésére, amely után szakmai képzés következhet a szakmunkásbizonyítvány megszerzéséért, de lehetőség van átjelentkezik a szakközépiskolai osztályokba is. Az érettségire felkészítő két éves képzés is népszerű a városban.

"Szimpatikus volt, én nyolc általános után is a Kinizsit választottam volna, de a fodrász szakma nagyon érdekelt, és fodrászként végeztem" - mondta Prépost Nóra.

Jelenleg több mint 900 diák tanul az élelmiszeripari iskolában. Az elméleti oktatás egy kitűnően felszerelt intézményben folyik. Ezt a diákok is élvezik: "Tetszik, mert elég tágas, nagy és sok hely van, tiszta" - mondta Orsós Melinda.

Négy éves környezetvédelmi-vízgazdálkodási osztályt indítanak. Ezen kívül lehetőség van két év alatt Települési környezetvédelmi technikusi, élelmiszerminősítő laboratóriumi technikusi és környezetvédelmi méréstechnikus képesítés megszerzésére is. Ebben az évben is elindítják a 9-10 évfolyamos élelmiszeripari szakképzésre való felkészítést. Valamint három év alatt pék-cukrász szakmát, illetve két év alatt a pék és a húsipari szakmunkás szakmát is kitanulhatják a diákok.

"Szerintem ez Kaposváron a legfelszereltebb iskola, nagyok a nyelvi termek, számítógéppel vannak felszerelve, interneten lehet bármikor gyakorolni, hatalmas testnevelés termünk van, a konditerem is jól felszerelt, nagyon szép, tágas, gyönyörű iskola" - nyilatkozott Földvári Katalin.

A közismereti tárgyak mellett az angol, német nyelvekből választhatnak a tanulók. A gyakorlati képzéshez magas követelményszintnek megfelelő, saját tanműhelyeket alakított ki az intézmény.

Az iskola igazgatója, Balázs Tibor így vélekedik az intézményről: "Kaposvár legmodernebb iskolájában vagyunk, melyet 2006 szeptemberében vettük birtokba, úgy gondolom, hogy ez az iskola a régió és az ország egyik legmodernebb iskolája is egyben. Nagy öröm nekem és a kollégáimnak, valamint a tanulóknak is, hogy ilyen körülmények között dolgozhatunk. Remélem, hogy a várt eredményeket is meghozzák, olyan szempontból, hogy jól képzett szakembereket bocsátunk ki  és olyan szempontból,  a nyolcadik osztályosok komplettebben fogják ezt az iskolát választani. Megfelelő szakmai munka, és a létesítmény kialakítása miatt is."

Az iskola a fogyatékkal élő tanulókra is különös figyelmet fordít. Az épület a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető. Az épületben a vakok és gyengénlátók is könnyen tudnak tájékozódni.

Címkék: szakközép, 2012, pályaválasztás, gimnázium, iskola, kultúra