Szeretnél egy jó szakmát amivel biztosan el lehet helyezkedni? Olyan középiskolát szeretnél, ahol nemcsak a szakma fortélyait lesheted el, hanem az érettségire és a felvételire is felkészít? Gyere a kaposvári Építőipari és Faipari Szakképző Iskolába.

A Kaposvári Építőipari és Faipari Szakközépiskola és Kollégium 1986 óta várja a fiatalokat. Az intézmény az elmúlt 25 év alatt rengeteget változott, bővült. Még a  környezet szépésgével is foglalkoznak. Parkosítanak, kertet készítenek, hogy igazi diákbarát iskola fogadja a fiatlaokat. A 2 hektárnyi területen több új létesítményt hoztak létre. Ezek elindítása az alapító igazgató, Ponigfor Zoltán nevéhez fűződik. Jelenleg 700-an tanulnak itt.

Közösen hoztuk létre a benti udvaron lévő tanműhelyet, a faipari építős tanműhelyet, a sportcsarnokot. Minden olyan kiegészítő létesítményt, ami az iskola működéséhez szükséges. Továbbá elkészült egy 3 ezer négyzetméteres iskolaszárny is-mondja a jelenlegi igazgató Agócs Attila.

A diákok szívesen tanulnak a családias, rendezett környzeteben, a legfelkészültebb szaktanároktól.

Bogdán Zsolt azt mondja, azért szereti a köműves szakmát, mert a gyermekkorára emlékezteti. Amikor még kicsi volt és sárral játszott. Csak ez egy kicsit komolyabb, de sok mindent lehet belőle építeni.

Lukács Zsolt asztalos tanulót a fa szépsége fogta meg: azt szeretem, hogy utána  használható tárgy lesz és az én kezemből kerül ki.

A tanulók 3 fő szakmacsoport közül választhatnak.

Az építészeti, a faipari és a gépészeti szakmacsoport közül választhatnak a tanulók. Különböző szakmák számára a legkorszerűbb tanműhelyek állnak a rendelkezésre. A gépészeti szakmacsoportnak az udvaron biztosítottunk helyet. A tanulók gyakorlati képzésben sajátíthatják el a szakma fortélyait és életszerű korszerű technológiával készíthetnek olyan dolgokat, amiket később hasznosítani tudnak -mondja az igazgató-helyettes Kozári Gyula.

Az építészutanulók a legkorszerűbb programokkal tervezhetnek, amelyek a továbbtanulásukat is segítik. Ugyanis akár érettségire is felékszíti tanulóit az építőipari.  
Szalai Bernát igazgató-helyettes elmondta: ez építészeti szakmacsoportban a fő tárgyak mellet építészeti alapozást, műszaki ábrázolást, statisztikát, számítógépes tervezést tanulhatnak. A szakmai tárgyak beszámításával, érettségi után magasépítő technikus végzettséget szerezhetnek. A faipari szakmacsoportba jelentkezők a közismereti tárgyak mellett, érettségi után bútorasztalos bizonyítványt kaphatnak.  A labdarúgó tagozatra jelentkezők heti 8 órában, labdarúgó szakmai gyakorlaton vesznek részt. A képzés 4 év, majd érettségire lehet jelentkezni és a felsőoktatásba is jelentkezhetnek.

Az iskola 2005 óta tagja a Tiszknek. Így a legkorszerűbb gépek is a rendelkezésükre állnak. Nem csoda, hogy az iskola diákjai jelentős sikereket érnek el az országos tanulmányi versenyeken. 2004 óta ladarúgó osztályokat is indítanak. Ez egy 4 éves szakközépiskolai képzés.

A tanulók a szokásos érettségi tárgyakon kívül a labdarúgó órák keretében a ladarúgást gyakorlják. Minden nap van edzésük. Ezen kívül részt vehetnek a tehetségek a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia edzésein. Ezen kívül NB1-ben is versenyezhetnek. Tudtuk meg a kollégium vezetőjétől Gémesi Csabától.

Az iskola kollágiumában 59 főnak biztosítanak szállást. A diákok szívesen vesznek részt külöböző szabadidős tevékenységekben. Az egész intézmény területén elérhető a wifi. A 30.000 kötetes könyvtárban pedig minden tanuláshoz hasznosítható tudás megszerezhető. A legnépszerűbb szakkör a fafaragó. Még az iskola udvarán álló Jövő Kapuját is ők készítették. Az ide érkező diákok ezen keresztül lépnek be az iskolába és ezen keresztül hagyják el és képnek be a nagybetűs életbe.

Az egykori Festetich kastély épületének felújításában is a kaposvári építő- és faipari szakközépiskola tanulói vettek részt szakmai gyakorlat keretében. Az iskolaépület homlokzata nagyon leromlott állapotban volt. Így az ács, a kőműves és a festő szakosok egy évig dologoztak ezen. A felújítás olyan jól sikerült, hogy az építőiparisokat már felkérték több munkára is. A kaposvári építőipari célja, hogy az innen kikerülő fiatalok meg tudják állni a helyüket a munkaerőpiacon. Gyere te is az építőipariba.

Címkék: szakközép, 2012, pályaválasztás, gimnázium, iskola, kultúra