„... mindenkor és mindenütt az emberszeretetről
kell tanúskodnunk,
vajúdó korunk szenvedő világát
egyedül a hiteles szeretettel hódíthatjuk meg,
minden más erő tehetetlen...”
(Adolph Kolping)


Reggel hét óra óta dolgoztak a diákok Nagybajomban a Kolping Katolikus Szakiskola tanműhelyében. A dagasztástól a formázásig mindent a tanulók csináltak. Számos péksüteményt készítenek itt.

Kovács Ninetta szerint mindent ki lehet itt próbálni, süthetnek kenyeret, zsemlét, a cukrászrészlegen pedig tortákat, sütiket készíthetnek.

Bécs Benjamin a családi hagyományok miatt jött az iskolába. Nagypapája is pék volt, szeretne ő is az lenni. A cukrász részlegen is nagy volt a sürgés-forgás. Mézeskrémest nyújtottak és sütöttek. A másik asztalon oroszkrém torta készült. Az ügyesebbek a grillázzsal is megismerkedtek.

Héjjas András szakokta elmondta: a tanműhelyben a gyerekek az alapokat kapják meg a szakmából, az oktatásra helyezik a hangsúlyt.
- Ennek a jó oldala, hogy a diákok a szakmából többet látnak, foglalkoznak karamell dolgokkal, grillázzsal is - tette hozzá.

A diákok szívesen tanulnak a családias, rendezett környezetben, a legfelkészültebb szaktanároktól. Legtöbben természetesen a szakmájukban szeretnének elhelyezkedni.

Kovács Renáta  azt mondta: ha mégsem sikerül elhelyezkednie, elsajátítja a szakács szakmát is.
- Nem szívesen megyek el ez egy család, szó szerint ez az iskola, itt élmény lenni, itt befogadtak - véli a tanuló.

A nagybajomi iskola 2005-ben alakult. Adolf Kolping nevét viseli. A cipészmesterből lett pap életét annak szentelte, hogy kiszolgáltatott és reménytelen helyzetű  iparoslegényeket karolt fel és taníttatott. Küldetésének érezte, hogy a kallódó ifjúságot szakma elsajátításához, és hithez segítse. A nagybajomi intézmény küldetése is ez.

Rajkai István plébános azt mondja: az intézmény főleg azoknak a gyerekeknek a gyűjtőhelye, akik problémásak más iskolákban.
- Mi megpróbálunk foglalkozni velük. De vannak olyanok is, akik rögtön ebbe az iskolába jelentkeznek, mert megtapasztalták az iskola légkörét, szellemiségét - tette hozzá a plébános.

A diákok a pék-cukrász szakmán kívül festőnek, kőművesnek, asztalosnak, szerkezetlakatosnak és szakácsnak is tanulhatnak. A tankonyhán is kis csoportokban sajátíthatják el a szakmát. A kis létmszámú iskolában viszonylag nagy nevelőtestület dolgozik.
- Egy-egy pedagógusra kevés gyerek jut, szinte mindegyik gyereknek meg tudjuk fogni a kezét. Ezenkívül a munkaszervezésünk is más, annyiban, hogy nem fél kettőkor ér véget a tanítás, hanem délután is itt vannak a gyerekek. Tanulószobán van segítségük elsajátítani a tananyagot - mondta el Csima Ágota, az intézmény vezetője.

Az iskolában a vallási nevelésre nagy hangsúlyt fektetnek. A diákokban a vallás által is próbálnak felelősségtudatot ébreszteni, hogy saját sorsuk alakítását kezükbe tudják venni, és Isten segítségével boldogabb jövőt tudjanak felépíteni maguk számára.

Nézze meg a videót!

 

 

Címkék: szakközép, pályaválasztás, gimnázium, 2012, iskola, kultúra