A jövő zenészei, énekesei, versenygyőztes élsportolói, színészei, kutatói, újságírói és médiaszakemberei. - A jövő tehetségei már a Munkácsy Mihály Gimnázium padjaiban vannak, ahol összesen 6 irányban bontakoztatják ki tehetségüket.

Ezek közül három - már a jól ismert, régi típusú képzések - úgy mint a két tanítási nyelvű osztály, az emelt szinű angol képzés, illetve az élsportolók osztálya.
Utóbbiból diákolimpiai és magyar bajnok és válogatott sportolók kerültek ki. Akad olyan is köztük, akit javasoltak a 2012-es londoni olimpiai részvételre is. A rugalmas tanrenddel ugyanis összeegyeztethető a sporttevékenység is, valamint már a 9. évfolyamon angol nyelvi előkészítés zajlik - heti 10 órában.

Simonné Kutas Zita, testnevelő tanár elmondta: ez azért fontos, mert a sportban a kommunikációs- és szaknyelv az angol. Így a világ bármelyik részén, akármilyen nemzetiségű csapattársával - japánnal, afrikaival, amerikaival - az angol nyelvvel magas szinten tudnak kommunikálni, és bárhol meg fogja tudni állni a helyüket a tanulóik.
Erre törekednek a nyelvi osztályokban is, ahol már az angolórák száma is egyedülálló - meghaladja a 2200 órát. Ezen belül nem csak angol nyelvet, hanem egyebek között a földrajzot, a történelmet és a civilizációt is angol nyelven oktatják. A diákok is nagyon szeretik ezt a képzést. Azt mondják: a külföldi lehetőségek tárházát nyitja meg előttük és lehetőségük nyílik mind külföldi egyetemek közül választani, a későbbiekben pedig külföldön munkát vállalni és nemzetközi kapcsolatokat kialakítani, mivel a nyelv már csak egy eszköz számukra, és ezen továbblépve az élet bármely területén feltatlálhatják magukat.

Vannak még így ezzel többen- másként is az iskolában.

A kínálatot ugyanis három újfajta képzés is gazdagítja. Ezek közül az egyik az idei évben először indult természettudományos osztály matematika, fizika, kémia, ill. biológia szakiránnyal. Itt fontos megemíteni, hogy az egzakt tudományok művelői Magyarországon és az egész világon kiszámítható és biztonságos jövőre számíthatnak. - mondta Kubatov Antalné, matematika-fizika szakos tanár. Hozzátette: ebben a képzésben nem csak megpróbálják a diákokhoz közelebb hozni ezeket a tudományokat, hanem olyan programokat is szerveznek nekik a négy év alatt, amik az elméletben megszerzett tudást elmélyítik.

Aki pedig még nem tudja eldöntei, hogy miben mélyítené ezt a tudást, annak a jövő évtől szintén újként hirdeti meg a Munkácsy az általános tehetséggondozó osztályt, ahol a fent említett tárgyak közül mindegyikben kipróbálhatják magukat a leendő munkácsysok.

Az egy főre jutó művészek száma is megnőtt az iskolában. Mint a város számára már ismert - a Toldi Gimnázium és a Munkácsy Gimnázium egyként folytatja a munkáját a jövőben - így égiszük alatt hirdetik meg a kommunikáció- és drámapedagógia osztályt is. A kommunikáció tagozaton a gyerekek magas óraszámban tanulhatnak idegen nyelvet, informatikát és megismerkedhetnek a média alapjaival. A dráma tagozatra járók pedig önismereti foglalkozásokon vehetnek részt, nyíltabbá válnak, így könnyebben eladják magukat a világban.

Vagy épp felkészülhetnek egy világkarrierre, ahogy tette ezt az egykori diákgeneráció is - akik már egyenként letettek a tudás asztalára. Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Ivancsics Ilona színművésznő is büszkén vállalja: egykor Munkácsys diák volt. Most a jövő tanulóin a sor, hogy folytassák ezt az utat és öregbítsék az iskola hírnevét.

Nézze meg a videót!

Címkék: gimnázium, pályaválasztás, 2012, Munkácsy, iskola, kultúra