A Somogy Megyei Kormányhivatal és a United Way Magyarország Erőforrás Alapítvány támogatásával megvalósult prevenciós program 2011 végére befejeződött. A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai által Somogy megye mintegy 44 óvodai intézményében ismerkedhettek meg a legkisebbek a kémiai biztonság alapelemeivel.

A „Tanuld meg - Ismerd fel a veszélyjeleket!” óvodai kémiai-biztonsági program hosszú távú célja a gyermekkorban előforduló véletlen mérgezések megelőzése, melyet egyrészt az óvodás korú gyermekek felvilágosításával, a kémiai biztonsági alapismeretek megtanításával igyekeztek elérni a szakemberek. A gyermekeket játékos módszerekkel a környezetükben előforduló „vegyi” veszélyek elkerülését szolgáló, figyelmeztető jelzések jelentéseire tanították. A foglalkozások során a gyermekek megismerték, hogy a mérgező, a maró, az irritatív, a tűzveszélyes, a robbanásveszélyes és a környezetre veszélyes jellel ellátott termékeknek milyen egészségre és környezetre gyakorolt hatásai lehetnek.

A program közvetett célja a gyermekeken keresztül a lehető legtöbb szülő felvilágosítása, és segítése a veszélyes anyagok, keverékek tudatos, felelősségteljes, biztonságos felhasználásban. Ennek szükségességét a szülők körében végzett kérdőíves felmérés is igazolta. Az óvodák részvétele a programban önkéntes volt. A foglalkozásokat segítő 200 óvodapedagógus kémiai biztonsági, és toxikológiai tájékoztatáson vett részt. A játékos, interaktív foglalkozások során 1312 nagycsoportos óvodás gyermek tanulta a kémiai biztonsági alapokat, melyet egy e célra készült társasjáték és rövid versikék is segítettek.

A prevenció sikerét egy felmérőlap segítségével is vizsgálták. A nagycsoportos óvodás gyermekek a program előtt a feladatokat 27,1 %-ban, míg a program után 85,4 %-ban helyesen oldották meg. A kémiai biztonsági programot az abban résztvevő pedagógusok is sikeresnek ítélték, így a SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a folytatásban gondolkodik.

Nézze meg erről készült régebbi videónkat:

Címkék: Tisztiorvos, megelózés, mérgezés, veszély, óvoda, egészségügyi anyagok, kultúra