A megállapodása szerint a köznevelési törvény tervezetéből kikerül a fejlesztőosztály, az egész napos iskola választható oktatási forma lesz, és egyértelművé teszik, hogy az önkormányzatok csak az iskolák üzemeltetését vehetik vissza az államtól.

Mentesülhetnének a nyelvvizsga alól azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézmény úgy dönt, hogy kiadja a diplomáját - erről állapodott meg a Fidesz oktatási munkacsoportja és az oktatási államtitkárság. A Pokorni Zoltán által vezetett oktatási bizottság - a kormány által szintén támogatott - javaslattal orvosolni szeretné azt a problémát, hogy több tízezer diplomás azért nem kapja meg oklevelét, mert nem sikerült letennie a nyelvvizsgát.

A fideszes munkacsoport és az államtitkárság képviselője a köznevelési törvény több vitatott pontjáról is megállapodott. Az oktatási bizottság benyújtotta azt a javaslatot, amely - a keddi frakcióülésen elhangzott miniszterelnöki kérésnek megfelelően - pontosítja, hogy a települési önkormányzatok milyen feladatokat vállalhatnak át az államtól. A több mint húsz pontból álló javaslat szerint az intézmények fenntartása - az óvoda kivételével - az állam feladata, s az önkormányzatok kizárólag a működtetésre szerződhetnek majd.

Kikerül a javaslatból a fejlesztő osztály, és változatlan marad az a szabály, hogy a gyerekek az azt követő évben válnak tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig betöltik hatodik életévüket. Új elem ugyanakkor az, hogy még egy évig maradhatnak az óvodában azok a gyerekek, akiknél azt a szakértői bizottság javasolja. Ők azok, akik az eredeti elképzelés szerint a fejlesztő osztályokba kerültek volna.

A Kaposvári Egyetem támogatná, hogy a végzősök nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. A Kaposvári Egyetemen a diplomázó diákok 40%-ának nincs nyelvvizsgája. Van, akinek már évek óta a titkárságon pihen az oklevele.   

Címkék: megkahatják, nélkül, nyelvvizsga, megállapodás, Fidesz, diploma, kultúra