A városvezető szerint a somogyi megyeszékhely Rippl-Rónai iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, a város jó gazdája lenne a múzeumként működő Róma-hegyi villának, illetve a 212 festményből álló gyűjteménynek.

A megváltozó önkormányzati törvény új feladatot szán a megyei önkormányzatoknak. Az intézményfenntartói feladatokat a jövőben az állam látja el. Ezzel párhuzamosan megtörténik a vagyonátadás is. Kaposvár szokatlan kéréssel fordult a megyei önkormányzathoz.
- Azzal kerestem meg Gelencsér Attila elnök urat, hogy támogassa azt az elképzelésünket, hogy a Rippl-hagyaték ne az államhoz, hanem Kaposvárhoz kerülhessen - mondta Szita Károly. A somogyi megyeszékhely polgármestere szerint a város Rippl-Rónai iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. A neves festő neve egyértelműen Kaposvár nevével forrt össze, a város jó gazdája lenne az éppen felújítás alatt álló villának, illetve a felbecsülhetetlen értékű gyűjteménynek.

rippl-rónai kiállítás


- Támogatom a kaposváriak kérését, ezért Szita Károly polgármesterrel együttesen fordulunk a közigazgatási és igazságügyi minisztériumhoz a vagyonátadás ügyében. Az érzelmi kötődésen felül erős érvünk az is, hogy a villa és parkjának felújítása jelenleg is zajlik a megye és a város közös beruházásaként - hangsúlyozta Gelencsér Attila megyei elnök.

A villa 239 millió forintba kerülő felújításának az a célja, hogy az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztésével olyan emlékmúzeum jöjjön létre, amely igazodik a modern kor követelményeihez és méltó helyet biztosít a hagyatéknak.


rippl-rónai festmények


_______________

A villáról

A villa és a műterem 1868-ban épült. A ház 1908 és 1927 között otthona volt Rippl-Rónainak. A két épület az egy holdnyi zárt parkban terül el. A jelenleg is zajló fejlesztéseken új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épül fogadótérrel, pénztárral, emléktárgy bolttal, ruhatárral.

Rippl

/látványterv/

rippl ronai

/ látványterv/

Megújul a villa és a műteremház homlokzata is, a tetőkkel és a járdákkal együtt. A kiállítótér alkalmas lesz irodalmi és zenei estekre, 60 fős tanácskozásokra.

Rippl

/látványterv/

Megvalósul egy teljes parkrekonstrukció, megújulnak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe teszik a Méhesházat is. A Róma villa otthona lesz a különböző alkotótáboroknak, szakköröknek, előadásoknak is.


Rippl-Rónai Ödön gyűjteményéről

Rippl-Rónai József testvére több mint harminc éves szorgalmas gyűjtőmunkával hozta létre a századelő egyik legjelentősebb vidéki magán-gyűjteményét. Az 1257 darabból álló hagyatékban Rippl-Rónai József művei mellett a jelentős XX. század eleji magyar festők és csoportosulások (Nagybánya, Nyolcak) művei találhatók meg. A történelem viharai után már csak 620 db maradt (benne 141 db Rippl-Rónai József műalkotással).

Nézze meg erről készült videónkat:

Címkék: Rónai, Rippl, hagyaték, villa, kaposvár, kultúra