Átlagosan 14 ezer forintért vásárolnak az emberek karácsonykor az interneten, és a novemberi-decemberi időszakban költenek a legtöbbet online - derül ki a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK) közleményéből, amely a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. karácsonyi netes költésekre vonatkozó adataira hivatkozik.

A közlemény szerint karácsonykor főként könyvet, játékot és ruhát vásárolnak az emberek a 3000 hazai webáruház valamelyikében, de év közben is egyre többet költenek a neten, 2011-ben becslések szerint 155 milliárd forint értékben. A tavaly mintegy 1,2 millióan döntöttek úgy, hogy a hagyományos kereskedelem mellett az online térben is vásárolnak. A GKIeNET internetkutató adatai alapján tavaly november és december között egymillióan rendeltek valamit a fa alá webáruházból.

Az éves átlagos netes költés - húszezer forint - jelentős része, 22 százaléka is erre az időszakra esik. Ilyenkor leginkább ruhaneműk, játékok és könyvek kerülnek a virtuális kosárba. A kutatóintézet becslése szerint az idén tovább növekszik a netes vásárlók száma és a mostani karácsonyi időszakban a korábbi évekhez képest is növekszik a webshopok ünnepi forgalma.

Forrás: vallakozoi.negyed.hu

Címkék: költünk, forintot, 14 ezer, átalgosan, karácsonykor, kultúra