A Horvát Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen Kresimir Bubalo polgármestertől kitüntetést vehetett át három kaposvári is, akik a délszláv háború alatt nyújtottak önzetlen segítséget az eszéki lakosoknak: dr. Érfalvyné Ludvig Borbála, a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola és Ponikfor Zoltán, az Építőipari Szakközépiskola egykori igazgatói, valamint Rózsás László apát.

- Ez az időszak nekünk, kaposváriaknak mindig emlékezetes marad – mondta Szita Károly, aki akkor a város alpolgármestereként dolgozott. A háború kitörésekor mi is aggódva követtük figyelemmel a fejleményeket. - Amikor megérkeztek Somogy megyébe az eszéki iskolák diákjai, városunk azonnali döntést hozott: két középiskola - a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola és az Építőipari Szakközépiskola - befogadta a kitelepített eszéki tanulókat és tanárokat, gondoskodott szállásról, étkezésről és biztosította az 1990/91-es tanév zavartalan lebonyolítását. Emellett a város két vagon építőanyagot és tüzelőanyagot is küldött Eszékre – emlékezett vissza Kaposvár polgármestere.

- Azóta is kitüntetett figyelemmel kísérjük Eszék fejlődését és a várossal kapcsolatos híreket. Szimbolikus összekapcsolása a két országnak, hogy a 2005-ben kezdődött horvát csatlakozási tárgyalásokat épp a magyar EU-elnökség utolsó napján sikerült lezárni – tette hozzá Szita Károly. - Reméljük, hogy hamarosan az Európai Unió tagjaként üdvözölhetjük Horvátországot, így újra egy közösség tagjai lehetünk, mint közös történelmünk során oly sokszor.

Címkék: eszék, kitüntetés, elismerés, Szita Károly, kultúra, Kaposvár