A dél-balatoni települések közül egyedül Balatonfenyves turisztikai egyesületének sikerült támogatást nyernie az Új Széchenyi Terv Operatív programjának forrásaiból. Több dél-balatoni turisztikai egyesület is azt tervezte, hogy a következő, decemberre meghirdetett pályázati körre adja majd be a jelentkezését, de azt időközben visszavonták.

A balatonfenyvesi projekt egyik fő eleme az évek óta bezárt kertmozijának újraélesztése új tetőszerkezet építésével, székek vásárlásával, továbbá a filmlejátszásokhoz szükséges technika beszerzésével. Az elnyert keretből szeretnének egy sporteszköz-kölcsönzőt működtetni elektromos kerékpárok, korcsolyák, fakutyák, kajakok, kenuk és nordic walking botok beszerzésével.

A program része összesen 52 kilométernyi gyalogos, nordic walkingos és kerékpáros túraútvonal kijelölése is a Natura 2000-es minősítésű, vagyis védettnek számító Nagyberek területén. Ehhez már hozzájárult a területet hosszútávon bérlő Hubertus Bt., de még várják a területtulajdonos állam hozzájárulását. A turista körutak úti céljai közt lesz Pálmajor, a Fehérvízi láp és Csisztafürdő is. A területen található hajdani mérlegházat és vízházat egész évben használható kulcsos-házakká kívánják alakítani.

A pályázati forrásból megújul a helyi turisztikai iroda, vandálbiztos információs pontokat helyeznek el a település strandjain, rendezvénysátrat szereznek be, továbbá tavasszal új, a fenyőfa virágzáshoz kötődő többnapos balatoni fesztivált indítanak be hagyományteremtő céllal. A január elsejével startoló program megvalósítására két év áll rendelkezésre, de a projektgazdák szeretnék a legtöbb elemét már a jövő szezonra elérhetővé tenni, majd ezt követően élni az elnyert támogatás marketing célokra felhasználható csaknem 15 millió forintos keretével.

Címkék: kertmozija, ismét, lesz, turisztika, Balatonfenyves, kultúra