A mosdósi óvodában jóízűen falatoztak a gyerekek. Szeretik az ízletes zöldségeket, és természetesen azt is tudják, hogy mit fogyasztanak. Az óvodának nagy könnyebbség volt az, hogy a falu vezetősége elindította az önellátó konyhát. Semmi nem megy pocsékba. Ami nem fogy el frissen, azt befőzik. Az óvoda vezetője szerint a cél a költségcsökkentés és a gyermekek védelme volt.

mosdós óvoda


- Azért tartották fontosnak, hogy korszerűbben tudjuk a gyerekeket, egészségesebben tudjuk étkeztetni. Többet tudjunk felhasználni igazából, mert ezeket csak úgy kapjuk, és nem kell megvásárolni. Főleg az, hogy egészséges és nem permetszeres, meg tudjuk az eredetét - mondta a mosdósi óvoda vezetője, Vértesi Istvánné Zsuzsanna.

Az önkormányzat először saját telkén gazdálkodott, de ez nem volt elég, így újat kellett venni.

- A mosdósi óvoda konyhájának a költségén próbáltunk egy kicsit csökkenteni és az alkalmazott közmunkásoknak pedig egy munkalehetőséget ezzel biztosítani - mondta Mosdós polgármestere, Keresztes József.

A dietetikus szerint is nagyon jó kezdeményezés a mosdósi önellátó óvoda. Hiszen nem mindegy hogy a legkisebbek mit fogyasztanak.

- Sokkal egészségesebbek az így feltálalt ételek, mert helyben termelik. Nagyobb adott esetben a vitamin és ásványi anyag tartalom, idény szerint tudnak mindig a megfelelő zöldségekből és gyümölcsökből válogatni. Nincs hosszas tárolás, szállítás, ami során már veszít a táplálkozási értékéből az élelmiszer, tehát a vitamin és ásványi anyag tartalmából - mondta Ábrahám-Alexa Anita, dietetikus.

A mosdósi példa egyelőre ritkaságnak számít. A legtöbb menzán ugyanis üzemi alapanyagokból dolgoznak, és nem segít a helyzeten az sem, hogy mindössze pár száz forintból kell kihozniuk egy-egy adag ételt.

Címkék: önellátó, gyerekek, Mosdós, konyha, óvoda, kultúra