Ismét dolgoznak az iharosi temetőben a régészek. 2009-ben már feltárták a középkori templom alapjait. Ez a templom a régészek szerint jóval nagyobb lehetett, mint az átlagos falusi templomok egykor.

Valamikor az első korszakban, az Árpád korban épült az egyenes szentélyzáródású, nagy vaskos falú épüle. Ezt egyszer, de talán kétszer is bővítették, és a későbbi fázisában egy gótikus szentélyt kaphatott - mondta a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóság régésze, Miolnár István.

A sírok is a templom bővítésekor kerülhettek az épület falain belülre. A maradványok egy közös nyughelyre kerülnek majd, mondta a polgármester.

A mostani ásatáson kis önkéntesek is dolgoztak. "Szeretem a régészkedést, ásni jöttem és hogy segítsek a régészeknek. Találtunk egészben egy csontvázat és két koponyát , azt még talán ki tudjuk szedni" - mondta Orsós Márk László.

A középkori templom feltárását 10 éves kutatómunka előzte meg. Horváth Győző polgármester az idős iharosiak és azok nagyszüleinek emlékeit gyűjtötte össze. Majd a területről légifotók is készültek. A végső cél a templom valamilyen szintű újraépítése lenne.

"A következő fázisban a restaurálási munkálatokat is el lehetne indítani, de természetesen ez mind pénz kérdése és valószínűleg majd pályázati pénzből lehet megvalósítani" - mondta Iharos polgármestere, Horváth Győző.

A régészeti munkára a múzeum pályázaton nyert pénzt és a helyi önkormányzat is támogatta.

Címkék: kincsek, ásatás, árpádkori, iharos, polgármester, kultúra