Hétfő délután a Városházán 61-en kaptak ösztöndíjat az idei tanév első fél évére.

Illés Alexandra a Toldi gimnázium tanulója. Két éve van még az érettségiig. Azután valamelyik felsőfokú intézménybe akar jelentkezni. A KaposPontnak elmondta: "Ez az ösztöndíj nekem nagyon sokban segít, és igazából konkrét elképzelésem nincsen, viszont azt tudom, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni és mindenféleképpen szeretnék ezzel kapcsolatban továbbtanulni."

A családnak is nagy segítség az a havi 3-7 ezer forint közötti összeg, amivel az önkormányzat támogatja Alexandra tanulmányait.

Nagyon nagy segítség a családoknak az ösztöndíj a gyerekeknek  továbbtanulásához. Nem csak a cipő, vagy ruhavásárlás, de a tanszerek a beszerzése is nagy gondot jelent ma a családoknak - mondta Illés Gyuláné.

A fiatalok továbbtanulásában segít az önkormányzat az ösztöndíjjal, amit a tehetséges roma fiatalok kaphatnak.

"Ha integrációról beszélünk, akkor ne csak beszéljünk róla, hanem tegyünk is, és ennek a legfontosabbikának az oktatást tartjuk és kiemelten azokat a szakterületeket, ahol a cigányság az integráció tekintetében nagyon sokat tud segíteni" - mondta Szita Károly.

Ezek az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság, vagy a közigazgatás területe. Ők az átlagnál magasabb támogatásban részesülnek. Ma délután több mint 1 millió forint ösztöndíjat osztott ki Szita Károly polgármester 61 általános-, és középiskolásnak, valamit egyetemistának az idei első félévre.

Címkék: cigány, ösztönzés, kisebbség, Szita Károly, roma, kultúra