A templom korai korszakáról nem sok adat maradt fenn az írásos emlékekben. Ami biztos: az 1300-as években már állt. Ezt egy pápai tizedjegyzék bizonyítja, melyben templomos helyként említik Iharost. Két évvel ezelőtt kettő kutatóárkot tártak fel a régészek, ekkor csupán az alapfalak egy részét találták meg - írja a zalaihírlap.hu.

Az idei feltáráskor a falakon kívül sok más történelmi emléket is találtak: aranypénzeket, kereszteket, kódexkapcsokat, s persze emberi csontvázakat is.

csontváz


Fotó: Szakony Attila

A régészek szerint az egykori iharosi templom az átlagnál nagyobb lehetett. A napokban felfedezték, hogy az eddigi elmélet, miszerint 2009-ben a templom szentélyét fedezték fel, megdőlt. Az ásatáskor ugyanis további falakat találtak, melyek arra engednek következtetni, hogy keleti irányban találják majd a templomhajót. Így az épület szélessége közel 12 méter.
Molnár István a József Attila Tudományegyetem történelem-régészet szakán szerzett diplomát. A szakember 11 éve dolgozik Somogy megyében. A 61-es elkerülő út és az M7-es autópálya, majd a 67-es út megelőző régészeti feltárásain is tevékenykedett. A középkori falvak szakértője.

A két évvel ezelőtti munkálatokat tízéves kutatás előzte meg. Az akkori képviselő-testület támogatta a 2009-es ásatást, melyet a mostani régészeti feltárás folytat. Ehhez a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága 500 ezer forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alaptól, melyhez az önkormányzat 200 ezer forint önerővel járult hozzá.

A teljes feltárást jövőre tervezik. Szükség lesz a falak restaurálására is.

Forrás: Zalaihirlap.hu



Címkék: régészek, zalai, Iharos, ásatás, Somogy, kultúra