A település polgármestere, Dorogi Sándor az MTi információit erősítette meg. Arra a hírre reagált, amely szerint a Kossuth- és Károlyi-szobor mellett az 1980-ban felállított József Attila-szobor is elkerülne az V. kerületi Kossuth Lajos térről, amely a tervek szerint visszakapja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát".

Közlése szerint 60 millió forintból épp most újítják fel a poéta emlékmúzeumát, amelynek átadását december végére tervezik. A ház kertjében, vagy akár a községben, egy másik helyen felállított József Attila-emlékműnél, illetve a róla elnevezett iskola környékén, ahol egyébként áll már egy József Attila-szobor, helye lehetne a Duna-parti alkotásnak – tette hozzá.

József

Fotó: Horváth Szabolcs

Dorogi Sándor arra a kérdésre, hogy a szobor befogadásáról tárgyaltak-e már az erre illetékesekkel, azt mondta: olyan friss az információja, hogy erre még nem volt lehetősége. Reméli, hogy ez ügyben megkeresik az önkormányzatot, hiszen magától értetődik, hogy Balatonszárszón méltó helye lenne József Attila szobrának – fogalmazott a polgármester.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a Kossuth tér átépítése kapcsán a Népszabadságnak korábban azt mondta: a térről elkerülő műalkotásoknak más, méltó helyet kell találni Budapesten vagy vidéken.

Az Országgyűlés július 11-én fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, amelynek értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

A kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint több mint másfél milliárd forintot csoportosított át a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának megkezdéséhez és az Országház homlokzata felújításának folytatásához. József Attila szobrának elszállítása ellen két ellenzéki párt, az MSZP és az LMP is tiltakozását fejezte ki.

Forrás: HVG.hu, MTI


Címkék: szobra, megmentik, József, Attila, Balatonszárszó, kultúra