A kaposvári oktatási rendszer jól működik, de jelenlegi formájában finanszírozhatatlan, ezért szükségesek a változások, kezdte köszöntőjét Szita Károly. A város polgármestere szerint

Kaposvár életében meghatározó a közoktatás jelenléte, hozzátartozik identitásához általános és középiskolái is, a feltételek ismeretében megfontoljuk a fenntartást, üzemeltetést.
A szakmai tanácskozáson több mint 300 pedagógus vett részt. Az új oktatási törvény egyik lényeges változása a pedagógus életpálya modell, amihez újfajta szemléletű munkaidőbeosztás is tartozik.


A Kaposvári Általános Iskolák főigazgatója, Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna azt mondja: a pedagógusok eddig is bent töltötték ezt a 32 órát, de most a társadalom számára is láthatóvá válik, hogy a tanárok sokat dolgoznak a gyerekekért.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára Hoffmann Rózsa szerint az új közoktatási törvényben előtérbe helyezik a nevelést, egységesítik az oktatás tartalmát, és kiemelt szerepet szánnak a tehetséggondozásnak. Mindezt állami fenntartással és ellenőrzéssel valósítják meg. Az államtitkár szerint az állam szerepe megnő, garantálja a pedagógusok fizetését, ők nevezik ki az igazgatókat, magániskola esetében, ha az állam fizeti a pedagógusokat egyetértési jogot gyakorol, az állam írja elő a tananyagot központilag.
Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy a Kaposvári Egyetem jövője megkérdőjelezhetetlen.
- Kaposváron volt, van és lesz egyetem mindaddig amíg színvonalas képzést folytatnak, van erre hallgatói igény. Tehét nem áll szándékunkban és a kormány egyetlen szereplőjének sem áll szándékában vidéken jól működő egyetemeket megszüntetni - tette hozzá az államtitkár. Az új köznevelési törvény tervezete novemberben kerülhet a parlament elé.


Hoffmann Rózsa kaposvári látogatásán Szita Károly polgármesterrel, Juhász Tibor kormánymegbízottal és somogyi országgyűlési képviselőkkel megkoszorúzta Klebelsberg Kunó emlékszobrát.

Címkék: rózsa, megkoszorúzta, köznevelés, Hoffmann, Kaposvár, kultúra