Molnár Piroska 1945. október elsején született Ózdon. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szereztem meg a diplomáját 1968-ban. Színészi pályája a Szegedi Nemzeti Színházban kezdődött, ahonnan három év után szerződött át a kaposvári Csiky Gergely Színházba, 1971-ben. Itt hét évig szórakoztatta a nagyérdeműt a színésznő. Neve, az eltöltött idő alatt elválaszthatatlanná vált a somogyi színháztól.

Pályáját Budapesten a Nemzeti Színházban, majd a Katona József Színházban folytatta, melynek ő volt egyben az egyik alapítótagja is.

A közönség a prózai előadások mellett, számos zenés darabban is láthatta a művésznőt. Ezek közül talán az egyik legkiemelkedőbb a Mohácsi János által rendezett Csárdáskirálynő Cecília szerepe. Az előadást 1993-ban mutatták be először Kaposváron.

A színházi szereplések mellett több filmben is láthatta a közönség. Egyebek között szerepelt a Sose halunk meg, a Meseautó, a Csinibaba és a Taxidermia című filmben is.

Pályafutása során rengeteg elismerésben részesült. Neki ítélték a Jászai Mari-díjat, a Kossuth-díjat és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is. Ezek mellett 2008-ban az Aase-díj kuratóriumának tagja lett. 2011-ben pedig Komlós Juci helyére a Nemzet Színészévé választották.

A kaposvári közönség legutóbb 2010-ben a Nagymama című darabban láthatta a világot jelentő deszkákon. Az előadásokért kapott gázsijából megalapította a Nagymama-díjat, melyet évente ítélnek oda a legígéretesebb kaposvári fiatal női és férfi színészek számára. Az elismerés jelképes 100-100 ezer forint jelképes honoráriummal jár, és minden évben Csiky Gergely születésnapján, december 8-án adják át.

Nézze meg a KaposPont 2011-ben készült interjúját a színésznővel:

Címkék: Nemzet színésze, Molnár Piroska, Csiky Gergely Színház, színház, Kaposvár, kultúra