Makovecz Imre a rendszerváltás környékén a konzervatív oldalhoz kötődő közéleti személyiségként lépett színre, az Országépítő Alapítvány egyik alapítója, a kilencvenes években tagja volt a Magyar Nemzet szerkesztőbizottságának, a Balassi kuratórium elnöke, 2002-től részt vett az Orbán Viktor alapította Szövetség a Nemzetért polgári kör munkájában.

Makovecz Imre fekete


Hírnevét építészként szerezte. 1981-ig állami szolgálatban állt különféle tervezővállaltoknál, illetve a Pilisi Parkerdő Gazdaság főépítésze volt. 1981-ben önálló tervezőirodát alapított, és az ezt követő munkáival vált híressé jellegzetes, kupolás, organikus épületeivel. Első igazi „makoveczes” alkotása a paksi templom volt. Ugyancsak jellegzetes és nagyszabású munkája a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttese, a makói Hagymaház, az egri uszoda, az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja.

Számos somogyi épület őrzi emlékét és különleges építészeti motívumait.

Például a siófoki evangélikus templom is.

Siófok

/Siófok, evangélikus templom, tervező: Makovecz Imre/

Számos somogyi építész tanítvány keze nyomán is látszik a "Makoveczes" organikus építészeti stílus. A Kassai völgyiskoláját Sziklai Ákos, míg a házat Grátz Antal tervezte. Mindkét építész bárdudvanoki és a mestertől tanulta az alapokat.

Kassai

Kassai

Kassai

/Fotók: Kassai völgy/

A bányai fogadó a szintén Makovecz tanítvány, Bánkúti Melinda bárdudvarnoki építész tervei alapján készült.

Bánya panzió

/Bánya, panzió/

Szintén Makovecz Imre tervezte a somogysámsoni faluházat. A már említett somogyi tanítványa, Grátz Antal pedig a polgármesteri hivatal épületét.

Somogysámson

Somogysámson

/faluház, Somogysámson, tervező: Makovecz Imre/

Somogysámson

/ polgármesteri hivatal, Somogysámson, tervező: Grátz Antal/

 

Nézze meg a 2001-ben Makovecz Imrével készült interjúnkat:

 

 

Címkék: makovecz, építészet, Imre, meghalt, Siófok, kultúra