Egy fáról csaknem 20 kiló gyümölcs esik le. A szokásosnál egy héttel később kezdődött idén a szüret Közép-Európa legnagyobb diósában. Közepes szezonra számítanak, mert kevés eső esett a nyáron. "A gyümölcsnek is van lelki élete, leginkább akkor, mikor nem kapja meg kellő időben, kellő fázisában a csapadékot" - mondta Dankó József, ügyvezető, Juglans Hungária Kft.. Dankó József 1973 óta foglalkozik diótermesztéssel. Azt mondja: a magyar diófajták jó minőségűek és ellenállóak. Alsószentiváni 1117-es, aminek jellegzetessége, hogy későn fakad, a tavaszi fagyokat és a májusi fagyokat is kikerülendő a rügypattanása - folytatta Dankó József.

Diószüret


A szüret idején százan szedik a diót az egyik leghátrányosabb somogyi kistérségben, Lengyeltótiban. "Elég sok embernek ad munkát, még ha szezonálisan akkor is, itt az emberek zömének nincs munkája, így ez tud segítséget nyújtani a nap mint napos megélhetésben" - mondta Nagy Sándor, brigádvezető. A dió egy gépbe kerül. Át mossák a gyümölcsöt, majd a dolgozók ellenőrzik a minőséget. Utána megszárítják. A szárított diót egy másik gépbe rakják, ahol méretenként válogatják szét és a selejtet kiszedik.

A lengyeltóti diót Németországba és Angliába szállítják.

Címkék: szárító, dió, Lengyeltóti, szüret, munka, kultúra