A mai ünnepélyes tanévnyitón a gólyákat egyetemi polgárokká avatták, majd sok év után ismét tiszteletbeli doktori, egyetemi tanári és egyetemi docensi címeket adtak át. Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitányát is kitüntették.

"Számítok Önökre, Önök pedig számíthatnak ránk. Számíthatnak abban, hogy az ország egyik legjobb infrastruktúrájú egyeteme önálló kaposvári egyetemként a következő évfolyamot és a következőt is köszönthesse majd, ha idejön hozzánk" - Szita Károly így köszöntötte a Kaposvári Egyetem elsőéves hallgatóit. A négy karon összesen 1247 diák kezdi meg tanulmányait. Mindannyian fogadalmat tettek a mai tanévnyitó ünnepségen.

A Kaposvári Egyetem minden évben igyekszik új szakokat akkreditálni, ez idén sem történt másképp. "Sikerült a kereskedelem-marketing szakot a gazdálkodástudományi karon akkreditálni, a nemzetközi tanulmányok szakot a pedagógiai karon, emellett a vizuális kép-fotó szakot a mesterszakot a művészeti karon és az állattudományi karon is számos szakot, így a ménes gazda fsz-t is akkreditálni" - mondta Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora. A rektor hozzátette: ha a hallgatói létszám megmarad, az egyetem létét nem kérdőjelezhetik meg a döntéshozók. A speciális szakokra, mint például a színész képzésre nagy igény van. Főként az előadó-művészeti törvény módosítása után, amely előírja, hogy legalább 70 százalékban diplomás színészeket kell alkalmazniuk a színházaknak.

"Vannak olyan színházak vidéken, ahol 30%-ot éri el a diplomás színészek száma" - mondta Vidnyánszky Attila, címzetes egyetemi tanár, Kossuth-díjas rendező.
A Kaposvári Egyetemen sok év után most ismét tiszteletbeli doktori, egyetemi tanári és egyetemi docensi címeket is adományoztak. Utóbbit hatan vehették át, köztük Kemény Dénes állatorvos, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya is. "Mindig amikor hallottam ilyesmit, hogy valakit díszdoktorrá, vagy címzetes egyetemi docenssé neveznek ki, akkor irigyeltem"- nyilatkozta Kemény Dénes, címzetes egyetemi docens, szövetségi kapitány. A kaposvári campus idén több kerek évfordulót is ünnepelhet: az egyetem tíz éves, a kaposvári mezőgazdasági felsőoktatás pedig pont 50 éves.

Címkék: karon, tanévnyitó, évforduló, egyetem, Kaposvár, kultúra