Nézze meg a videót!

A repülők tiszteletkört róttak Fonyódon és a Balaton felett azúttal Lányi Antal emlékét idézték. A hadnagy azonban 100 évvel ezelőtt még egy ehhez hasonló géppel kísérletezett. Most is nehezen indult.

repülő


Lányi 1911. augusztus 28-án elsőnek repülte át a Balatont. 150 méter magasan a tó felett, 7 perc alatt ért át Badacsonyból Fonyódra. Több ezres tömeg ünnepelte. A repülése hőstett és csoda volt. Szakemberek szerint óriási bátorság is kellett hozzá, hiszen a gépek nem voltak biztonságosak.

repülő


Bátor tett volt. Nagyon kezdetleges, szivattyú nélküli gépekkel repültek. Fa szerkezetből voltak. Nehéz volt kormányozni. Ejtő tankon kapta a motor a benzint - mondja a Magyar Repülőtörténeti Társaság elnöke, Knoll Gyula, nyugalmazott repülő ezredes.
Az ünnepségen a hadnagy unokája is részt vett, aki Ausztráliából repült ide. Azt mondja: ő nem rajong különösebben a repülésért. Ilona Harris hozzátette: még gyermekkorában hallotta a nagyapja történetét a rokonoktól. Akkor tudta meg, ki is volt ő valójában. Azt mondja, az hogy itthon így ünneplik ez igazán nagyszerű.

repülő


A megemlékezésen kiemlték: példaértékű Lányi merészsége. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Dr. Simicskó István hangsúlyozta: az ilyen megemlékezések egyrészt segítenek abban, hogy felmutassuk az ő példáját a fiataloknak. Igen az embereknek kell vállalkozni, megismerni a világot, alkotni kell- tette hozzá az államtitkár.

repülő


A repülős nap végén megkoszorúzták Lányi Antal emlékművét.



Címkék: nehezen, Lányi, átrepült, emlékmű, balaton, kultúra