Több mint 20 erdélyi magyar, köztük a Szent Gellért Lovagrend tagjai tettek állampolgársági esküt szombaton Kaposváron.
Marics József egyháztörténész szerint már a határontúli magyarok is érezhetik, hogy ők is a magyar nemzethez tartoznak.

szent_gellért_2

Érezzék azt, hogy az egységes magyar hazának, a nemzetnek, hűséges gyermekei. és egy ilyen szép eskü, ez kifejezi azt, hogy valóban együvé tartozunk - mondja az egyhátörténész, Marics József főtisztelendő.

Az ünnepségen elhangzott az is: a szegények, elesettek felemelése az egyik legfontosabb lovagi feladat.

Ki-ki saját eszközei szerint, aki orvos, az gyógyítással, aki a lelkek embere, az a lelkek istápolásával, és hát aki anyagilag megteheti, hogybárkinek a hóna alá nyúlásával megteheti, az úgy teszi meg - mondja a Szent gellért Lovagrend tagja Dr. Buda Botond.

A lovagrend nagypriorja sikeresnek érzi az alapítás óta eltelt 10 évet.

Fontos az, hogy a keresztény értékeket  belebevigyük a társadalomba, azokívül pedig a jótékonykodás. Főleg a határon túli magyarok irányába - teszi hozzá a Szent Gellért Lovagrend nagypriorja, Dr. Horváth István.

Az ünnepségen a Szentjakabi bencés apátság 950 évvel ezelőtti alapításáról is megemlékeztek.  
1957-ben bukkantak az alapítólevél nyomára, majd a 60-as években kezdték el az ásatásokat.  2001-ben építették újjá. Dr. Magyar Kálmán régész- történész úgy gondolja, az apátságot a várral együtt egyedülálló turisztikai látványossággá lehetne fejleszteni.

szent_gellért_1

Reméljük, hogy azok a kőemlékek, melyek a kőraktárban vannak, én tudom, mert már többször megbíztak, hogy próbáljam rekonsruálni, ezekre is lesznek források és akkor még látványosabbá lehet tenni - mondja a régész - történész Prof. Dr. Magyar Kálmán.

Az ünnepséget szentmisével zárták a Hősök templomában.

Címkék: szivárnyvány, szent gellért lovagrend, állampolgári eskü, 950 éves, bencés apátság, kultúra