Siófok legnagyobb szórakozóhelyén több vészkapu is van. Az új szabályozás miatt korszerűsítették a biztonsági rendszerüket.
A Palace Dance Club tulajdonosa, Barna Sándor azt mondja: olyan nyílásokat biztosítottak a szórakozóhelyen, hogy minél előbb el tudják hagyni a helyiséget. - Ez az, ami jelentős költség volt nekünk, de ez biztonságos a szórakozni vágyóknak, ha, isten ments, baj történik - teszi hozzá a tulajdonos.
Akár 3500 bulizó biztonságáért is felelnek egy-egy party alkalmával. A bárpultokba pánikgombokat is beépítettek. Ha ezeket a portás megnyomja, kinyílik az összes mágneskapu.
A  megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági felügyelője, Takács Attila azt mondja: a tűzoltókészülék hiánya miatt volt, ahol tűzvédelmi bírságot is kiszabtak. 18 nagyobb somogyi szórakozóhelyet ellenőriztek. Több esetben találtak tűzvédelmi hiányosságot.

- Voltak olyanok, ahol vészkijárati problémák is előfordultak, de ez inkább abból adódott, hogy amikor megkérték az engedélyt, magasabb létszámra adták ki a jegyzők az engedélyt, mint amire alkalmas volt a szórakozóhely. Ezt minden esetben felülvizsgáltuk - tette hozzá a felügyelő.

disco


15 évvel ezelőtt még húsz, most harmadannyi, mindössze hét 300 főnél nagyobb befogadóképességű zenés szórakozóhely működik Somogyban. Legalábbis ennyire kértek engedélyt. Siófok mind a hat szórakozóhelye kért új engedélyt. Kaposváron kettő 300 főnél nagyobb befogadóképességű diszkó működött. Egyikük, a Retro Klub, nem újította meg a működéséhez szükséges iratait.

Kaposvár címzetes főjegyzője, Kéki zoltán azt mondja: egyetlen egy kérelem van, amelynek elbírálása folyik. Ez pedig az egyetem kérelme. Ők kint az egyetemen működtetnének egy 300 főnél nagyobb szórakozóhelyet. Kaposvár főjegyzője hozzátette azt is: ezeknek a helyeknek továbbra is számítaniuk kell hatósági ellenőrzésekre. Aki pedig vét a szabályok ellen bírságra, ideiglenes felfüggesztésre, a működési engedélynek a végleges bevonására számíthat.


Az új szabályozás nem csak a 300 főnél nagyobb zenés szórakozóhelyekre vonatkozik, hanem az ezer főt meghaladó szabadtéri fesztiválokra is. Például a csütörtökön, Zamárdiban kezdődő Balaton Soundra.

Címkék: működési, disco, engedély, kultúra, kaposvár, Balaton