A 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon még jelen volt Shakespeare-daloskönyv című, hat dalból álló páratlanul költői ciklusának ősbemutatóján. A Tekintet című folyóirat idei első számában tanulmányt publikált „A zeneművészet apokaliptikus időszaka” címmel, amelynek záró mondatában még az üzente: "Alakítsátok meg a Zeneszerető Zeneszerzők Asztaltársaságát!"

Nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére a Magyar Állami Operaház 2010-ben felújította „C,est la guerre” című egyfelvonásos zenedrámáját.

Zeneszerzői munkásságáért 1966-ban és 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, két alkalommal ismerték el Erkel-díjjal (1960, 1963), érdemes művész (1975) és kiváló művész (1982), tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. A Hazám-díj és a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díj kitüntetettje, 2005-ben életművéért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozták neki.

A jugoszláviai Nagybecskereken (Zrenjanin) született, szerb édesapja újságíró volt, anyja a második világháború alatt költözött gyermekeivel Budapestre. Farkas Ferenc tanítványaként végzett a Zeneakadémia zeneszerzés szakán. Gyakran fordult Petőfi, Ady, Vörösmarty, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor, Nagy László verseihez. Babits Jónás könyvéből oratóriumot írt, József Attila költeményeiből született A Dunánál című kantátája Budapest egyesítésének 125. évfordulójára. 
Hangszeres művei közt szerepel két szimfónia, három vonósnégyes, fuvolaverseny, fúvósötös, zongoraverseny. Számos színdarabhoz és több tucat filmhez komponált zenéket.

 

Petrovics Emil-2

A "Ki mit tud?" zsűrijében Pernye Andrással és Major Tamással

1967-1985 között országgyűlési képviselőként tevékenykedett, A hatvanas-hetvenes években a népszerű "Ki mit tud?" vetélkedősorozat zsűrijében sokakkal szerettette meg a zenét.

Petrovics Emil temetéséről később intézkednek.

(MTI)

Címkék: zeneszerző, Petrovics Emil, Ki mit tud?, gyász, képviselő, kultúra