vörs

A protokoll ezúttal sem maradhatott el, utána azonban a vörsi fiatalok léptek színre, majd Vastag Csaba is megdobogtatta a telepüklésenm élők szívét. Reggelig tartó utcabál zárta a programot. Eközben Somogy összes tűzoltóságát riasztották hétvégén Vörsre. A 30 hivatásos és önkéntes lánglovag brigád azonban ezúttal nem oltani, hanem gyújtogatni ment. Tűzközelben mérték össze sütkérező képességüket. Betyár pörkölt, erdőszéli pecsenye, nagy árok gyümölcse és nyúlcomb csíkok is is sültek a tárcsán. A vörsi önkéntesek szervezőmunkája példa értékű. Ápolják a hagyományokat. 480 lakosa van a településnek és 104 önkéntes tűzoltója. A felvonuló veterán járműveknek leginkább a jövő tűzoltói örültek.

vörs


Vörs története

Vörs először 1261-ben szerepel iratban, amikor az örökös nélkül elhunyt Elek Wörs birtokát IV.Béla király Csák Bánnak adományozta.

A vörsiek a XVIII.század elején, Festetics Pál birtoklása idején telepedtek le a község jelenlegi területére. Ezt követően is a környék legnagyobb földbirtokosa a Festetics család volt. A falu közigazgatását 1950-1966-ig önálló községi tanács, majd 1990-ig a Balatonszentgyörgyi Községi Közös Tanács, 1991-től-2004-i Vörs-Hollád Körjegyzősége, majd 2005. január 1-től Balatonszentgyörgy-Hollád-Tikos és Vörs Községek Körjegyzősége irányítja balatonszentgyörgyi székhellyel.

A környék termőföldjeit Battyánpuszta telephellyel a Dél-Balaton Mezőgazdasági Szövetkezet műveli. A falusi turizmusra alapozó, jövőt építő falu letelepedési lehetőséget és igényt elégített ki két új utca megnyitásával, s 100 telek már gazdára is talált. 2003-ban teljesség vált a közműhálózat, mivel elkészült a zárt rendszerű szennyvízelvezetés is. A falu vendégei az 1983-ban megnyílt tűzoltó múzeumban, az 1979-re elkészült 1971-ben az utolsó gazdájának még otthont adó tájházban, a barokk eredetű Festetics Kúriában, a műemlék jellegű, késő barokk stílúsu római katolikus templomban találnak látnivalót. Különleges a több évtizede élő hagyomány, a vörsi betlehemezés. Rendezvényivel közösségformáló eredje van a Tűzoltó egyesületnek: 1983 óta folyamatosan működő, hagyományos szervezet. A polgárőrség pedig a közbiztonság megőrzésében segít. Az egészségügyi szolgálat megfelelő, az orvos és védőnő hetente kétszer rendel, a gyógyszer Balatonszentgyörgyön váltható ki. Az óvodásokat a helyi egycsoportos óvoda, a diákokat a balatonszentgyörgyi általános iskola várja. A művelődési ház alkalmi programokkal, a könyvtár heti egyszeri nyitva tartással várja az érdeklődőket.

Címkék: 750 éves, történet, Vörs, jubileum, tűzoltó, kultúra