A következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetően, a Diákhitel Központ tízéves fennállásának legalacsonyabb kamatát határozta meg a következő félévre, így a kamat mértéke ez év július 1. és december 31. között 8 százelék lesz - áll a központ csütörtöki közleményében. A Diákhitel Központ továbbra sem az adófizetők pénzéből gazdálkodik, hiszen szükséges forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett.

A diákhitel felvehető összegei nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett a főiskolások és az egyetemisták továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket, nem csak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is.

A Somogy megyében lakó hitelfelvevők 60 százaléka szemeszterenkénti egy összegű folyósítást kér, míg 40 százaléka havi ütemezésben veszi fel a hitelt; 35 százalékuk költségtérítéses, 65 százalékuk államilag támogatott képzésben tanul. 60 százalékuk nő. A megyében lakók számára 716 millió Ft-ot folyósított a Diákhitel Központ a 2009/2010-es tanévben.

Somogyban 9 év alatt csaknem 6 ezer hallgató kapott hitelt. Az indulás óta kihelyezett diákhitel összege csaknem 6 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt tanévben havi 40 ezer forintot az igénylők 44%-a vett fel, 30 ezer forintot 27 %, míg 50 ezer forintot 16%.

Címkék: Fejlesztési Bank, főiskolások, egyetemisták, diákhitel, felsőoktatás, kultúra