Zeneszó csalogatta az érdeklődőket múzeumba tegnap este Kaposváron. Rengetegen voltak a téren is - akadt, aki még táncra is perdült - a legtöbben viszont az épületben hódoltak a művészetnek. Az intézmény ugyanis egész éjszaka nyitva állt.

A kaposvári Keceli Erzsébet azt mondta: nekem nagyon tetszett a Rippl-Rónai Ödön gyűjtemény, amit már tavaly is megnéztünk és újra végignéztem, mert az nagyon tetszett..

Még a legkisebbek is találtak kedvükre valót az alkotások között.

muzeumok_ejszakaja

Láttam festményeket, egy aranyszőrű bárányt, szobrokat. Mi tetszett a legjobban? Hát itt van egy olyan farsangos festmény, az tetszett, meg az aranyszőrű bárány is. - mondja a szintén kaposvári, Fenyvesi Fanni

Az a fajta kulturális örökség, amit a múzeumban őrzünk, az mindannyiunk életéhez hozzátartozik, vagy nagyon jó lenne hogy ha hozzátartozna, hiszen abból az örökségből merítkezünk, aminek a darabjait mi itt be tudjuk mutatni. - mondja a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága képviseletében Szalai Lilla

Ezen az éjszakán bepillanthattak a látogatók a levéltárba is, ahol a 15 ezres, kéziratos térképgyűjteményt, a Mohács előtti és utáni okleveleket, az 1232-es legrégibb oklevelet és régi sajtótörténeti ritkaságokat is megnézhettek.

A Somogy Megyei Levéltár igazgató, Bősze Sándor szerint: a levéltárakat illetően még mindig nagyon-nagyon sok tévhit van, és az egyik az, hogy olyan zárkózott intézmény vagyunk, ahova nagyon nehéz bebocsátást nyerni. Egyfolytában azt bizonygatjuk, hogy nem így van.

Címkék: múzeumok éjszakája, levéltár, somogy, kultúra, kaposvár