Somogyban a nappali képzésben 24 ezer 911 általános iskolás, 5031 középiskolás, 6362 szakközépiskolás, 5502 szakiskolás és 320 speciális szakiskolás diák számára fejeződik be a tanév.

A felnőttoktatásban pedig 1215 középiskolás, 1100 szakközépiskolás és 717 szakiskolás számára ér véget a tanítás ebben a tanévben.

Azt, hogy a következő tanévet hányan kezdik meg szeptemberben, nem lehet tudni, mert a beiratkozásokról nincs összesítés. Október 15-ig kell az intézményeknek a statisztikát elkészíteni.  A leendő elsősök száma sem biztos még, mert a nagycsoportos óvodásokról ugyan van adat, de a vegyes csoportokról nincs - tájékoztatta a Kapospontot a megyei kormányhivatal Oktatási Főosztálya.

vakáció


Kaposszerdahelyen szomorúan zárult a tanév, bezár az iskola. Ahogy arról korábban beszámoltunk: csak 4 helyi lakos iratkozott be az iskolába, illetve 3 vidéki. A kis gyereklétszám miatt Zákányfaluban is a bezárás mellett döntöttek.

A Kapospont arról is beszámolt, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a niklai iskolát mégsem kell bezárni. Az intézményt és az óvodát a Bodrogon működő baptista egyházi iskola menti meg ettől. Az ősztől egyházi kezelésbe kerülő iskolára ezentúl a korábbi költségek húsz százalékát kell költenie az önkormányzatnak, ami nagy könnyebbséget jelent - közölte a polgármester, aki a gondok egyik okát a szabad iskolaválasztás lehetőségében látja. Egy iskolányi gyereket vittek el azóta a faluból - jegyezte meg, hozzátéve: ezzel nem számoltak.

A 750 lakosú falu iskolájában jelenleg 70 általános iskolás tanul, az óvodába 33 gyerek jár. Nagy többségük halmozottan hátrányos helyzetű - az iskolások mindegyikének térítésmentesen biztosítják az étkezést - a szülők közül sokan munkanélküliek.

Siófokon már biztos, hogy iskola összveonásokra kell számolni. Marcaliban is összevonnak két szakképző iskolát. 100 milliót spórol ezen az önkormányzat. Kaposváron a Toldi általános iskolai része a Kodály központi iskola, a gimnázium pedig a Munkácsy irányítása alá kerül. Megmaradhat kihelyezett formában a dráma, ének és a kommunikáció tagozat is. Így döntött a közgyűlés.

vakácio


Az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák véget értek. Somogyban, Tolnában és Baranyában több mint kétezer diák választotta a magasabb követelményszintet. Legtöbben a többletpontok miatt döntöttek a nehezebb vizsgák mellett. A somogyi érettségizőknek csak tizenkét százaléka választott valamilyen tantárgyból emelt szintű vizsgát. A tapasztalatok szerint idén a magyar emelt szint iránt kicsit csökkent az érdeklődés. A biológiára jelentkezők száma azonban még emelkedett is. A somogyi érettségizőknek csak tizenkét százaléka választott valamilyen tantárgyból emelt szintű vizsgát. Összesen 4100-an maturálnak a megyében. A középszintű szóbelik tegnap kezdődtek meg, és június 28-án fejeződnek be.



Címkék: tanév, vakáció, vége, Toldi, Siófok, Somogy, kultúra