Csíksomlyón már péntek délután benépesült a kegytemplom. Volt aki gyalog tette meg Dunántúlról a csaknem 1000 kilométeres utat. Fodor Krisztián például Zircről indult április 6-án.

Szombaton már reggel fél hattól gyóntattak a templom udvarán. A zarándokokat Orbán Szabolcs ferences rendi tartományfőnök köszöntötte, aki a zarándoklás kihívásairól beszélt, majd Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek is szólt a résztvevőkhöz.

szekely gyors_mti_Kollányi Péter

A Székely Gyors érkezése Gyimesbükk mellett található egykori ezeréves határon tartott ünnepségen. Egyházi áldással ezerötszáz zarándok kelt útra Magyarországról a pünkösdi csíksomlyói búcsúra.

csiksomlyo_mti_Kollányi Péter

Résztvevők a csíksomlyói pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén a Csíksomlyó mellett lévő Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben.

A kaposvári zarándokokról, az utazásról és a pünkösdi búcsú központi szertartásáról - amely a Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben zajlott - hamarosan a Kaposponton is láthatnak videós összefoglalót.

kapos.hu/MTI

Fotó: MTI/Kollányi Péter

Címkék: zarándokok, Csíksomyló, Pünkösd, búcsú, mise, kultúra