Ábrahám Levente, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának megbízott vezetője elmondta, két évvel ezelőtt pályáztak a támogatásért, amelynek köszönhetően az Új Széchenyi-terv keretében beindulhat a József Attila Emlékmúzeum korszerűsítése Balatonszárszón című projekt.

Az önerőhöz szükséges 12 millió forintot a helyi-, a megyei önkormányzat, valamint a múzeumok igazgatósága adta össze egyenlő arányban.

Szárszó, J.A. múzeum


A december elejéig elkészülő beruházás részeként az épület teljesen korszerűsítik, és a kiállítás szakmailag is megújul. Az emlékház nemcsak kiállítóhely lesz, hanem múzeumpedagógiai rendezvények, olvasótáborok, rendhagyó irodalomórák helyszíne, továbbá iskolai kirándulások része is.

Dorogi Sándor polgármester a rendezvényen arról beszélt, hogy Balatonszárszó újabb kulturális rendezvényekkel akar a költő emléke előtt tisztelegni. Terveznek a településen egy versutcát is kialakítani, ahol kifüggesztett verseket lehet majd olvasni.

A megújuló kismúzeum a balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzió épülete, ahol a XX. század egyik legnagyobb magyar költője töltötte életének utolsó heteit. Az egykori panzió több mint fél évszázada József Attila életművének bemutatására szolgál.

A több mint 20 éves utolsó kiállítás egyetlen eredeti relikviája az az ing volt, amelyben a máig vitatott körülmények között elhunyt költőt megtalálták.

Címkék: József Attila, Balatonszárszó, megújul, múzeum, kiállítás, kultúra