Sokan nem is emlékeznek már az Együd Árpád Művelődési Központra. 2010. márciusában szinte egyik napról a másikra tűnt el a régi 2000 négyzetméteres épület. Helyére egy 5000 négyzetméteres futurisztikus üvegpalota került.

- Nagyon jól haladnak nagyon jó tempóban, nem is számítottunk ilyen gyors építkezésre, de most is 110 ember dolgozik - mondja Horváth Gáborné, igazgató.

3000 köbméternyi betont használtak fel az építkezéskor. A művelődési központ homlokzata és külső burkolata már elkészült.

- A nyílászárók, tokok a helyükön vannak, most a festés, burkolás folyik, a gipszkarton válaszfalak elkészültek - összegezte Kiss Imre építésvezető.

A fűtés és a hűtés kiegészítésére napkollektorokat építettek be, hogy minél energiatakarékosabban működjön az épület. A nyílászárók is a modern irányvonalat tükrözik.

agora

- Fényszűrő van bennük, hogy a nap kevésbé süssön be, és uv védelem is benne van az üvegekben - tette hozzá az építésvezető.

Nyártól már az Agórába költözik át a Vaszary Képtár. Itt tartják majd a nagy Rippl-Rónai kiállítást augusztusban.

Feljebb haladva egy görög színház várja majd a látogatókat. Az Együd Árpád Kulturális Központ legnagyobb helyiségében 500 látogató nézhet meg színházi darabokat.

Az Agóra nem csak Kaposvár, hanem a régió kulturális életét is felpezsdítheti.

Olyan infrastruktúrával épül ez a ház, amely nemzetközi színvonalú, be tudunk fogadni nagy kiállításokat is - tette hozzá az igazgatónő.

A földszinten fogadótér és egy étterem várja a látogatókat. Nem csak belül, hanem kívül is gőzerővel dolgoznak a munkások.

Készülnek a parkolók, a járda egy része a Nagy Imre parknál már készen is van.

A tervek szerint július végén már be is költözhetnek a dolgozók, civil szevezetek és a művészeti csoportok az üvegpalotába. Ősztől pedig már teljesen megtelik élettel az Agóra.

Címkék: művelődés, Agóra, Együd, színház, kultúra