Balázs Barbara a Kaposvári Egyetem elsőéves óvodapedagógus hallgatója. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatnak köszönhetően havonta tízezer forint támogatást kap a kaposvári önkormányzattól.

- Középiskola óta tartunk igényt erre, mivel táncművészetit végeztem és jól jött a családnak a segítség, most már hatodik éve, hogy igénybe veszem a Bursa Hungaricát - mondja a hallgató.

Barbarán kívül még 400 hallgató kapja az ösztöndíjat.

A somogyi megyeszékhely a diploma megszerzése után sem engedi el a fiatatalok kezét. Bukli Ádám a Pécsi Tudományegyetem végzős jogász hallgatója. 2009-ben pályázott sikerrel a Kaposvár Számít Rád! tanulmányi ösztöndíjra.

- Nagy segítség, mert hallgatóként a felsőfokú tanulmányok komoly kiadásokat jelentenek, ráadásul én Pécsen tanultam, ez talán az átlagosnál jobban megterheli az ember pénztárcáját - mondja a fiú.

Ádám havi 25 ezer forint támogatást kapott, mert vállalta: a diploma megszerzése után Kaposváron fog elhelyezkedni. Kaposvár 2011-ben összesen 40 millió forintot osztott ki a különböző tanulmányi ösztöndíjak keretében.

- Önként vállalt feladatként hoztuk létre ezeket a támogatási formákat, mert a tudás megszerzése, a boldogulás lehetősége nem múlhat a szülők anyagi helyzetén. Szeretnénk minden fiatalnak esélyt adni ahhoz, hogy kibontakoztathassa tehetségét - fogalmazott Szita Károly polgármester.

Kaposvár ráadásul kollégiumi és lakhatási támogatást is nyújt a fiataloknak. 104-en pedig havi 6200 forintos albérleti támogatásban részesülnek.

Címkék: kollégium, felsőoktatás, kultúra, oktatás, támogatás, egyetem