A Kaposvári Egyetem új sertés kutató központja alapvetően hármas célt szolgál. Elsősorban az oktatásé lesz a főszerep, a hallgatók itt már a 21. század állattartási technológiáit ismerhetik majd meg. Másodrészt kell említeni az egyetem Állattudományi Karának kutatási igényeit, amelyek ellátására mind a genetikai mind a takarmányozási vizsgálatokat tekintve kiváló terepet ad az új egység. Nem mellékesen humán egészségügyi kutatásoknak is bázisa lehet a Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató-Központ, hiszen a sertés keringési- és emésztési szervrendszere igen közel áll az emberéhez, így kiváló modellállat lehet például emésztés-élettani vagy érrendszeri vizsgálatokhoz, valamint gyógyszerkísérletekhez vagy sebészeti technikák kipróbálásához.

sertés


A precíziós vizsgálatok végzésének alapfeltétele, hogy zártan működjön a telep, azaz még a telepi dolgozók is csak zuhanyzás és átöltözés után juthatnak majd be. De ilyen szigorú állategészségügyi előírások mellett sem szenved csorbát a felsőfokú oktatás, hiszen minden telepi egység be lesz kamerázva, amelyek egy telepen kívüli oktatóhelyiségből irányíthatóak lesznek, így adva bepillantást az ott folyó munkákba.

A kutatóközpont olyan szempontból is különleges lesz, hogy valamennyi termelési fázisban úgy lehet majd egyedi takarmányadagokat kiosztani, hogy emberi közreműködés nélkül minden folyamatot számítógépek vezérelnek majd. Európában ilyen kapacitású telep, ahonnan egyszerre, egy időben ilyen mennyiségű adat nyerhető csak elvétve van – idehaza pedig ez lesz az első.

A kivitelezők száztíz nap alatt vállalták a nyolcvanas években épült istállók teljes átépítését. A technológiát egy német cég szállította – a takarmánytároló silóktól a trágyaszivattyúkig teljes palettában. Különlegessége lesz a központnak az is, hogy minimális lesz a környezeti káros emissziója. A másutt problémás hígtrágyát a tervek szerint egy biogáz-üzembe táplálják majd be, ahonnan a Kaposvári Egyetem részbeni ellátását oldják majd meg.

Pár napon belül befejeződnek a munkák Kaposváron, ezzel nagyjából egyidőben Nemzetközi Takarmányozási Szimpóziumot is rendez a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karának Takarmányozástani Tanszéke. A hagyományos rendezvény eddig minden alkalommal egy-egy előre kiválasztott tudományos terület mögé sorakoztatta fel a felkért előadókat, ebben az évben azonban a szervezők eltértek ettől, és az előadások témájának megválasztása előtt egy széleskörű felmérést végeztek gyakorló szakemberek között. Ennek tanulságaiként szervezték plenáris előadásaikat a következő témákban: Takarmányozási stratégiák a szubklinikai anyagforgalmi zavarok megelőzésére szarvasmarha állományokban; Az erjesztett tömegtakarmányok minőségének kritikus pontjai: a termeléscsökkentő- és az állategészségi problémát okozó tényezők kockázatának csökkentése; Sertések melléktermékekre alapozott takarmányozásának feltételei; Tartalékok és lehetőségek a tojótyúkok költséghatékony takarmányozásában; A mikotoxinok hatásának a csökkentése.

 

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

Címkék: kutató, sertés, telep, Egyetem, kultúra, Kaposvár