A táncsicsos Kovács Soma nemrég első lett a biológia országos középiskolai tanulmányi versenyen. Legtöbb szabadidejét a biológia szertárban töltötte, csakúgy mint Fésüs Viktória, aki még csak 11. osztályos, de az emelt szintű OKTV-n az előkelő 9. helyen végzett.

Ha csak tehették, a szertárban szorgoskodtak a tehetségek. Most is kísérletekhez készülődnek és mikroszkopós megfigyeléseket végeznek, egyebek között szénlerakódást vizsgálnak egy dohányos ember tüdejében.

biológia

Viki sem riad vissza semmitől, épp egy pókszázlábút vizsgál. Tanárnőjük kiemelkedő tehetségnek tartja mindkét táncsicsos diákot, akikhez, mint mondja óriási türelem és humorérzék kell.

- Fantasztikus kérdéseik vannak az órákon, talán ez köti össze a két fiatalt, hogy a legváratlanabb, legmeghökkentőbb kérdéseik vannak az órán, ezekre nagyon jó válaszolni - fogalmaz dr. Miklós Endréné, kémia-biológia szakos tanár.

A végzős Soma korábban kémia versenyeken is bizonyított, de a legjobb eredményt a mostani biológia megmérettetésen érte el. Az egész országban nem talált legyőzőre.

- A második forduló írásbeli, de országos szintű - mondta Kovács Soma. - Nagyon nehéz feladatok vannak, sok tárgyi tudás kell, amivel nem feltétlenül rendelkeztünk, 100-ból 72 pontot értem el és ez lett a legjobb.

Az ezt követő fordulóban a gyakorlati feladatokon volt a hangsúly. Viki az emelt szintű kategóriában versenyzett és a 9. helyen végzett, pedig még csak 11. osztályos. A 12-es tananyagot is el kellett sajátítania. Az egész versenyt szórakozásként fogta fel.

- Az a baj, hogy nagyon sok minden érdekel, a biológia és a kémia is, valamint emberekkel is szeretek foglalkozni. A lelkivilágukkal, érdekelnek az állatok, a növények is, szívesen lennék kutató - tette hozzá Fésüs Viktória.

Soma pedig a műszaki egyetem energetikai mérnök szakára felvételizett. A tanárnő szerint, még biztosan hallani fogunk a két biológia zseniről.

Címkék: dr. Miklós Endréné, Kovács Soma, Fésüs Viktória, biológia, Táncsics, kultúra