A kiállítást olyan családok, anyák és apák szervezték, akik így szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy minden édesanyának és gyermeknek része lehessen háborítatlan szülésben, születésben, a szülés helyszínétől függetlenül. A képek Magyarországon és külföldön otthon szült édesanyák adományai. A vándorkiállítás 2010 decemberében Budapestről, a Képviselői Irodaházból indult, ahol politikusok és jogalkotók tekinthették meg először. 2011 januárjában a Pilvax Kávéházban nyílt meg a nagyközönség számára, majd országos vándorútra indult Füzesabonyba, Miskolcra,  Pécsre és Szolnokra. Kaposvárra Kecskemétről érkezett, ahol a Születés Hete rendezvénysorozat alkalmából mutatták be. A nyár folyamán a képek eljutnak Moszkvába, a nemzetközi bábakonferenciára, Kapolcsra, a Művészetek Völgye Fesztiválra, ősszel pedig számos erdélyi városba és Bukarestbe is.

Szülés-kiállítás-1


A vándorkiállítás kaposvári szervezője a Családi Egészség Programok Közhasznú Egyesület (CSEPKE) volt, s azt a Corso Pódiumon - a Corso Bevásárlóközpont "A" épületének második emeletén, Áchim A. u. 4. - vasárnapig, délelőtt 10 és este 8 óra között bárki ingyenesen megtekintheti. A kiállítás 57 fotót tartalmaz, a képek fényes nyomással készültek, egy része paszpartuba van helyezve, a többi pedig nagy méretű kasírozott kép.

Szülés-kiállítás-2


A CSEPKE két kísérőprogramot is szervezett a tárlatlátogatók számára: május 27-én, pénteken délelőtt 10 órakor vetítéssel egybekötött beszélgetést hallhatnak Novák Jula dúlával, "Háborítatlanul" címmel. Témája: az anya és a gyermek egysége - vagy ahogy figyelemfelkeltően ők írták: EGYsége -, ennek megteremtési lehetőségei és erősítése szülés előtt, közben és után.

A másik rendezvény május 28-án 14 órakor kezdődik: Törzsök Kata tibetológus, kultúrantropológus beszél Nepálban tapasztalt szülés-és életélményeiről. Képes útibeszámolója révén formál képet arról, milyen természetes életörömmel néznek napjaik és tevékenységeik elébe az egyébként - a mi fogalmaink alapján - szegényes és puritán körülmények között élő nepáliak. Miként veszi fel a vajúdó és szülő nő ritmusát az egész család, miként illeszkedik be élet és halál a világképükbe, miért tartják fontosnak a folyamatos testi érintkezést, a masszázst és az ölelést szeretteikkel, barátaikkal?

Szülés-kiállítás-3

Tavaly karácsonykor indult útjára az a kezdeményezés, mely szerint a keretezés és az üvegezés költségeinek magára vállalásával bárki "örökbe fogadhat" egy képet, amelyek így a mostaninál nagyobb védettséget élvezhetnének - erről részletesebben itt, a kiállítás történetéről, a hozzá kapcsolódó eseményekről pedig a tárlat saját honlapján olvashatnak.

Címkék: CSEPKE, örökbefogadás, fotók, szülészet, kiállítás, kultúra