A Stereo MC's-zel és Parov Stelar Banddel teljes a fesztivál legnagyobb színpadának programja, de a nyári buliszezonban csak nálunk vehettek részt DJ Food, Boca 45, Rainer Trüby és a Jazzanovás Claas Brieler partiján, arról nem is beszélve, hogy idén először a Tokyo Ska Paradise Orchestra is fellép a Soundon.

Hetek óta foglalkoztat titeket a kérdés, hogy kik töltik be azt az utolsó két helyet, melyek még szabadak voltak a Heineken Nagyszínpad programjában. Nem kell tovább találgatnotok, hiszen most már biztos: július 9-én, szombaton délután 17:00-kor a Parov Stelar Band, ugyanezen a napon, az Underworld előtt este nyolckor pedig a Stereo MC's lép fel a helyszínen.

sound

Utóbbi együttes minden idők egyik legsikeresebb brit hiphop zenekara, kiknek alapító tagjai már ugyan mindketten elmúltak ötven évesek, de még mindig annyi energia lakozik bennünk, mintha nem huszonöt évvel ezelőtt, hanem még csak tegnap léptek volna ki az utcára, hogy elinduljanak a siker felé. Ők Rob Birch és Nick Hallam, a buliszíntér brit nagyágyúi, a legendás és utánozhatatlan Stereo MC's fejei, akiket népes hazai rajongótáboruk idén a HBS Nagyszínpadán láthat.

2009-ben járt nálunk utoljára Marcus Füreder zenekarával, és sokan bátran állítják, hogy lábaik azóta mozgásban vannak, amióta látták őt, illetve a Parov Stelar Bandet legutóbb játszani Zamárdiban. Ezúttal Marcus Fürederék megkapják a Sound legnagyobb színpadát, hogy két évvel ezelőtti nagy sikerű bulijuk után még jobban megtáncoltassanak minket a Balaton partján.

A Nagyszínpadon túli Soundos univerzumban futhattok bele idén Strictly Kevbe, aki az elmúlt időszakban a legendás Ninja Tune kiadó egyik legismertebb és legsokoldalúbb produkcióját, a DJ Food-projektet irányítja. Strictly Kev minden érzékszervével azon lesz az idei Heineken Balaton Soundon, hogy kiszolgálja az elektronikus zenefüggőkből és gourmandokból álló közönség csillapíthatatlan éhségét. Hasonlóan nehéz feladat vár idén a bristoli elektronikus zenei kultúra világjáró nagykövetére, az ezerarcú Scott Hendry-re is, aki számos e-zenei produkciói közül a nu funk-mozgalomhoz köthető Boca 45-al érkezik júliusban a Balaton partjára.

Nu, de nem funk, hanem jazz: Rainer Trüby szerint a jó zene a modern jazz, a boogie, a soul, a latin zenék, és természetesen az elektronika, pontosabb a house, illetve a deep house fúziójából jönnek létre. Hogy a freiburgi DJ-producer ebben nem téved, arra idei fellépése lehet a példa, amit a Trüby Trióval két évvel ezelőtt együtt mozduló Soundos arcok már biztos nagyon várnak.  Hasonlóan életre szóló élménnyel gazdagodhatnak azok, akik idén részt vesznek a német Jazzanova egyik kiválóságának, Claas Brielernek a fellépésén, aki egymaga vállalkozik rá, hogy egy fantasztikus DJ szettel mutassa be nekünk nu jazz kollektívájának egyedülálló világát.

Japán ska zene? Erről mindenkinek csak egy dolog juthat eszébe: a fantasztikus Tokyo Ska Paradise Orchestra. Ezt a több mint húsz éve lendületben lévő tokiói ska bandát hazájában legalább annyira tisztelik és imádják rajongóik, mint a Madnesst vagy a The Specialst az Egyesült Királyságban, a Ska-P-t Spanyolországban, a Russkaját Oroszországban, vagy a PASO-t itthon. Hihetetlenül életvidám, lendületes és szórakoztató ska zenét tolnak, erről mindenki meggyőződhet, aki az esti bulik előtt együtt tombol velük az ötödik Heineken Balaton Soundon.

forrás: sziget.hu

Címkék: teljes a névshor, balatonsound, sound, fesztivál, kultúra