Kortársai nyugodt, munkamániás, ugyanakkor bohém festőművésznek ismerték. Az első kaposvári szobrot barátja, Medgyessy Ferenc készítette róla 1953-ban. Két éve ékesíti a sétáló utcát Rippl-Rónai újabb szobra, ahogy szokásához híven csacsikordén jön a városba, a költőről elnevezett utcában pedig „éppen” Ady Endrével fut össze. Ma egykori lakhelyén, a Róma-hegyen állította neki negyedik szobrát városa.

- Több mint száz évvel ezelőtt ő kapcsolta össze a magyar festészetet az európai vonulattal. Akkor élt Párizsban, amikor megszületett egy új stíluskorszak, amely a szecesszió nyitánya volt, s ebben ő kísérletező, újító és felfedező szerepet vállalt – értékelte munkásságát Horváth János művészettörténész.

Párizsból hazatérve itthon is népszerűvé tette ezt az akkor egyre nagyobb teret hódító irányzatot. Személyiségét a születésnapján felavatott szobor is tükrözi.

- Ő egy bohém művész, s ennek meg kellett jelennie a ruházatán is – fejti ki a szobor alkotója, Horváth Balázs szobrászművész. - Az arckifejezése komoly, hiszen így szerepelt a fotóin; szerintem ilyennek akarta láttatni magát, holott igen jó kedélyű ember volt.

A Róma-hegyi villa udvarán állított szobrot teljes egészében Böszörményi Istvánné, Erzsi néni finanszírozta, aki több évtizeden keresztül kalauzolta a villába betérő vendégeket.

- 2011-et Kaposvár képviselőtestülete Rippl-Rónai évvé nyilvánította, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy Európa-hírű festőművészünk minél inkább kapcsolódjon Kaposvárhoz, Kaposvár pedig Rippl-Rónaihoz – mondta el a KaposPontnak Szita Károly polgármester.

A tervek szerint őszig megújul a villa környezete. A több mint 280 milliós beruházás a város és a megye közös programja. Megépül a látogatóközpont, új parkolókat alakítanak ki, lesz „csacsiház”, kuglipálya, és páva is él majd a parkban. Minden Rippl-Rónai szellemiségét idézi majd.

A festő tiszteletére immár tizenegyedik alkalommal, ezúttal május 26. és 28., azaz csütörtök és szombat közt tartandó, a „Festők városa hangulatfesztivál” nevet viselő rendezvénysorozat részletes programját olvasóink külön honlapon kísérhetik figyelemmel. Természetesen a Kapos Televízió is megemlékezik a festőóriásról. Vasárnap este fél nyolctól az „Én, Rippl-Rónai” című filmet vetítjük.

Címkék: festészet, szecesszió, Rippl-Rónai, kultúra, Kaposvár