A település polgármestere, Lombár Gábor elmondta: Balatonfenyves csendes, családias üdülőhely, a sekély víz miatt különösen kedvelik a kisgyermekes családok. Nekik kíván a község kedvezni azzal, hogy homokos gyermeklidót alakít ki a legnagyobb szabadstrandján húszméternyi partvédőmű megbontásával. A beruházás vízjogi engedéllyel történik, egy nyolcvanmillió forintos strandfejlesztési projekt részeként. A strandátalakítás egyben kísérlet is arra, hogy mi történik a megbontott partszakasszal.

Lellének bejött

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a 2000-es évek elején, amikor rendkívül alacsony volt a tó vízszintje, a kikotort mederrész homokos iszapjával feltöltötték a főstrand partjának egy részét. A feltöltésnek rendkívüli sikere volt, de egy év alatt elvitte a homokot az áramlás.

Balatonlellének egyedi vonzerejévé vált, hogy 2005-ben lidót alakítottak ki, a Balatonból kikotort homokos iszapot rátöltve a partvédő műre. Kenéz István polgármester (független) beszámolója szerint annak ellenére, hogy fizetős a strand, mióta homokossá alakították a partját, háromszor-négyszer annyi vendég keresi fel. A strand lidóssá tétele előtt évi 22-38 millió forintos, tavaly már 104 millió forintos bevétele származott az önkormányzatnak az eladott belépőkből.


Címkék: homokos, lidó, Balatonfenyves, Balatonlelle, strand, kultúra