Múlt csütörtökön a kutató egyetemek rektorait, e héten hétfőn a főiskolák vezetőit, kedden pedig további hat egyetem - köztük a kaposvári - rektorát hívta meg a felsőoktatás jövőjéről szóló konzultációra Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár.

- Nem felelnek meg a valóságnak az egyes felsőoktatási intézmények bezárásáról felröppent hírek, ám ilyen kormányzati szándék nem volt, nincs, és nem is lesz - jelentette ki. A cél azonban az, hogy ne 210 helyen elaprózott, több mint 300 szakon folyó képzés legyen a magyar felsőoktatásban, mert, ahogy fogalmazott, ez irracionális, gazdaságtalan, és a minőségi elvárásoknak sem felel meg.

A találgatásokat valószínűleg az válthatta ki, hogy első körben, múlt csütörtökön "csak" a kutató egyetemek rektorait látta vendégül. E hét kedden azonban a Kaposvári Egyetem rektora mellett a konzultáción részt vett a budapesti Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vezetője is, akikkel a múlt csütörtökön az államtitkár nem találkozott.

Az államtitkár asszony hangsúlyozta, a magyar felsőoktatás jelenlegi szerkezete nem igazán tükrözi a nemzetközi versenyképességet, ezért számos intézményben lehetséges szerkezeti változás is, alár integráció, magánegyetemmé válás, vagy a költségtérítéses oktatás kiterjesztése, s egyes szakokon az állami finanszírozás eltörlése is. Információink szerint a találkozón inkább általános, stratégiai kérdésekről esett szó, a Kaposvári Egyetemmel kapcsolatban például csak arról a konkrét megállapításról tudunk, hogy bölcsész képzésének részesedése országos viszonylatban igen alacsony.

Az államtitkár újfent  megígérte, hogy mielőtt bármiféle döntést hoznának, mindenképpen konzultálni fognak az érintett intézményekkel.

A Kaposvári Egyetem esetleges megszüntetéséről írt első cikkünk itt, azon írásunk, amelyben leszögezzük, hogy maga az intézmény és a város is ragaszkodik az egyetem önállóságához, itt olvasható.

 

Közlemény

Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora – hat másik felsőoktatási intézmény vezetőjével együtt – személyes megbeszélést folytatott Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkárral, a napokban kiszivárgott, felsőoktatást átalakítását célzó munkaanyag-tervezetről.

A Kaposvári Egyetem vezetése a megbeszélések alapján kijelentheti, hogy mind a négy kar változatlan képzési struktúrában folytatja munkáját, sem a jelenleg már folyó képzések, sem a szeptemberre meghirdetett új szakokban nem történik változás. Az Egyetem a képzések folyamatosságát garantálja, az új hallgatókat pedig folyamatosan fogadja – és várja.

A megbeszélések során az egyetemi vezetők kérdésre az államtitkár közölte, a nyilvánosságra került koncepció csupán egy olyan elképzelés, amely sem intézményi, sem kari lebontásban nem tartalmaz konkrét intézkedési tervet, és ilyenről a kormány sem tárgyalt. A megbeszélésen ugyanakkor a résztvevő felek egyetértettek abban, hogy az intézményrendszer átalakítására, racionalizálására szükség van, ám ezt megelőzően újabb egyeztetés történik, amelyen a Kaposvári Egyetem vezetése is részt vesz majd.

A Kaposvári Egyetem vezetése ugyanakkor fontosnak tarja hozzátenni, hogy bármilyen forgatókönyv szerint is zajlik majd a kormány felsőoktatási reformja, az bizonyosan hosszú távú koncepció mentén történik, így földindulás-szerű változásokra a közeljövőben senkinek nem kell felkészülnie.



Kaposvár, 2010. május 11.

Prof. Dr. Szávai Ferenc sk.

Címkék: Corvinus Egyetem, Hoffmann Rózsa, konzultáció, egyetem, Kaposvár, kultúra